15 Νοέμβριος 2020, 11:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2020, 11:59

Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης

  • Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης
    (Φωτ.: ert.gr)

Σε ηλικία 62 ετών έφυγε, σήμερα, από τη ζωή ο Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης Ιωάννης.

Παρότι τα αίτια του θανάτου του δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί, πληροφορίες από εκκλησιαστικούς κύκλους αναφέρουν ότι νοσούσε από τον νέο κορονοϊό.

Ο μητροπολίτης είχε υποκείμενα νοσήματα και νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» όπου κατέληξε τα ξημερώματα από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. 

Ήταν από τους ιεράρχες που τηρούσαν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό και καλούσε τους πιστούς να κάνουν το ίδιο. Εκτιμάται ότι νόσησε από Covid-19 στις 26 Οκτωβρίου καθώς συμμετείχε στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος το 2010
Ο Ιωάννης Τασσιάς, όπως ήταν το λαϊκό του όνομα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την 1η Οκτωβρίου του 1958. Το 1979 αποφοίτησε από την Εκκλησιαστική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και το 1982 από το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μητροπολίτης Λαγκαδά εξελέγη στις 10 Μαΐου του 2010 από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η χειροτονία του σε Επίσκοπο έγινε στις 16 Μαΐου 2010 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο Β΄ στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου.

Είχε διδάξει στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης και είχε ανακηρυχθεί διδάκτωρ θεολογίας στη Θεολογικὴ Aκαδημία της Ούζγκοροντ στην Ουκρανία. Είχε επίσης συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες θεολογικού περιεχομένου.

Συλλυπητήρια για την απώλεια του μητροπολίτη εξέφρασε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου.

«Έχασα έναν φίλο μου! Έναν Ιεράρχη με τον οποίο είχα μια εξαιρετική συνεργασία, καθώς μας συνέδεε η αγάπη για τον τόπο μας. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρός Ιωάννης, υπήρξε σπάνια περίπτωση Ιεράρχη. Λόγιος, βαθυστόχαστος και κοινωνικά μαχητικός.

Η κοίμησή του είναι μια μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία της Ελλάδας, τη Μητρόπολη Λαγκαδά και την τοπική κοινωνία που τον λάτρεψε, καθώς αποτέλεσε ξεχωριστό παράδειγμα πεφωτισμένου και σεμνού Ιεράρχη. Ήταν αυτός που με κύρια χαρακτηριστικά τη θέληση και το πάθος της δημιουργίας, την αγωνιστικότητά του, αναγέννησε μια ολόκληρη Μητρόπολη. Ίδρυσε Εκκλησίες, λειτούργησε συσσίτια, βοήθησε απόρους. Λαμπρός, δυναμικός, εμβληματικός, με πολυσχιδή δράση Ποιμένας, αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη διακονία της Εκκλησίας και των συνανθρώπων του.

Υπό την εμπνευσμένη καθοδήγησή του η Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης αποτέλεσε φωτεινό σημείο αναφοράς, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πρόοδο και ευημερία της. Θα τον θυμόμαστε με αισθήματα αγάπης, σεβασμού και βαθιάς εκτίμησης.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία του η μνήμη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.