14 Νοέμβριος 2020, 20:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2020, 20:04

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

  • Το ΥΠΕΞ χαιρετίζει την υπογραφή δήλωσης της Αλ Ούλα 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

«Πρωτοφανή πρόκληση» χαρακτηρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου του συγκυβερνώντος υπερεθνικιστικού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί στα Βαρώσια, στην Αμμόχωστο.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή έρχεται σε αντίθεση τόσο με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσο και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» αναφέρει και υπογραμμίζει πως η ενέργεια αυτή προστίθεται στη συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περαιτέρω, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει εκ νέου πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η επίσκεψη Ερντογάν-Μπαχτσελί στα Κατεχόμενα είναι για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Αφού παρακολουθήσουν τη στρατιωτική παρέλαση, θα κάνουν πικνίκ στα Βαρώσια.