14 Νοέμβριος 2020, 17:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2020, 17:05

ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης: Συγχαρητήρια για δύο σημαντικές πρωτοβουλίες

  • ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης: Συγχαρητήρια για δύο σημαντικές πρωτοβουλίες

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος εκφράζει «ειλικρινή συγχαρητήρια» προς την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης «για τις σημαντικότατες δράσεις» που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα, καθώς και στα σωματεία που συμμετείχαν στο αφιερωματικό βίντεο με τίτλο «353.000», που έγινε «στη μνήμη των γενοκτονημένων Ελλήνων του Πόντου».

Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης, συγχαίρει τα σωματεία «Παναγία Σουμελά» Θέρμης, Σύλλογος Ποντίων Κάτω Σχολαρίου «Ανέβζηγος Αροθυμία», Μορφωτικός Όμιλος Ποντίων Μεσημερίου «Αργοναύτες», Πολιτιστικός Σύλλογος Μονοπήγαδου, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Αντωνίου «Παναγία Σουμελά» και Σύλλογος Ποντίων Λακκώματος Χαλκιδικής, καθώς και όλους τους συντελεστές που συμμετείχαν στο διαδικτυακό εγχείρημα με το βίντεο «353.00».

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, πρόκειται για μία ιστορική αναδρομή του ξεριζωμού και της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου από ένα σύνολο εθελοντών προσώπων και φορέων που αποσκοπούν στην εκπλήρωση του χρέους της μνήμης. «Εν μέσω πρωτοφανών μέτρων προστασίας και απαγορεύσεως συναθροίσεων λόγω της πανδημίας και μη μπορώντας να συγκεντρωθούν σε εκδηλώσεις μνήμης τη 19η Μαΐου 2020, βρήκαν τρόπο και χρόνο να αποτίσουν φόρο τιμής στις αλύτρωτες ψυχές των αδικοχαμένων Ελλήνων του Πόντου. Η πρωτοβουλία αυτή προσθέτει ακόμη ένα λιθαράκι στην κοινή προσπάθεια για τη διεθνοποίηση του εγκλήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της διεθνούς αναγνώρισης αυτού», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το «Λαϊκό Πανεπιστήμιο» και «Το Βήμα» της ΕΛΘ
Επίσης, ο ΣΠοΣ Θεσσαλονίκης συγχαίρει τo Διοικητικό Συμβούλιο της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης «για τις σημαντικότατες δράσεις που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα, αποδεικνύοντας περίτρανα πως ακόμη και σε πρωτόγνωρες συνθήκες όπως αυτές που βιώνει σήμερα η ανθρωπότητα, η διατήρηση της ιστορικής μνήμης είναι επιβεβλημένη».

Συγκεκριμένα, ο ΣΠοΣ αναφέρεται αφενός στην αναβίωση του θεσμού του «Λαϊκού Πανεπιστημίου» τον οποίο είχε εμπνευσθεί ο αείμνηστος Θεοφύλακτος Κ. Θεοφύλακτος και αφετέρου στην ψηφιοποίηση και δημοσίευση ανά μήνα των φύλλων της εφημερίδας Το Βήμα της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, που εκδιδόταν από το 1960 και αποτέλεσε αξιόλογη πηγή ενημέρωσης και συγχρονισμού δράσεων του τότε ποντιακού κινήματος. «Ευελπιστώντας πως πρωτοβουλίες σαν αυτές θα συνεχιστούν και από άλλους φορείς εκφράζουμε πάλι τα ειλικρινή μας συγχαρητήρια», καταλήγει ο ΣΠοΣ στην ανακοίνωσή του.