14 Νοέμβριος 2020, 11:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Νοέμβριος 2020, 11:25

Παναγία Σουμελά στον Πόντο: 140.000 επισκέπτες εν μέσω πανδημίας

  • Παναγία Σουμελά στον Πόντο: 140.000 επισκέπτες εν μέσω πανδημίας
    (Φωτ. αρχείου pontos-news.gr / Έρση Βατού)

Έναν αν μη τι άλλο εντυπωσιακό αριθμό επισκεπτών καταγράφει το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο εν μέσω της υγειονομικής κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού και με δεδομένο ότι η ιστορική Μονή δεν έχει ανοίξει ακόμη εξ ολοκλήρου για το κοινό, καθώς κατά διαστήματα συνεχίζονται οι συμπληρωματικές εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στη γειτονική χώρα, τους πρώτους εννέα μήνες του 2020 βρέθηκαν στην Παναγία Σουμελά σχεδόν 140.000 επισκέπτες!

Αριθμός που επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το ιστορικό μοναστήρι που βρίσκεται στην επαρχία της Ματσούκας δεν αποτελεί μόνο ένα ιερό προσκύνημα για τους Έλληνες του Πόντου (και όχι μόνο), αλλά και ένα θρησκευτικό μνημείο με τεράστια πολιτιστική εμβέλεια.

Να θυμίσουμε ότι στην Παναγία Σουμελά ξεκίνησαν έργα αποκατάστασης πριν από πεντέμιση χρόνια. Για πολύ μεγάλο διάστημα το μοναστήρι ήταν κλειστό. Στις 25 Μαΐου 2019, άνοιξε ένα μέρος του (μέχρι την πρώτη αυλή) για τους επισκέπτες, ενώ τον Ιούλιο του 2020 ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε επίσημο τόνο (μέσω τηλεδιάσκεψης) στο λιτό τελετουργικό «εγκαινίων» του ανακαινισμένου μνημείου. Ένα μήνα μετά, τον Δεκαπενταύγουστο, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το κλείσιμο της Μονής, με αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο λόγω της πανδημίας.

Η Μονή ωστόσο δεν είναι ακόμη καθολικά προσβάσιμη στο κοινό αφού και μέσα στο φθινόπωρο συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν τελικά τον Μάιο του 2021. Στην περιοχή, ειδικά τους τελευταίους δύο μήνες, ο καλός καιρός έχει επηρεάσει θετικά τις εργασίες που βρίσκονται στο 2ο στάδιο.

  • Με πληροφορίες από antalyaz.com