13 Νοέμβριος 2020, 13:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2020, 13:31

Μητσοτάκης: Δωρεάν το εμβόλιο για τον κορονοϊό

  • Μητσοτάκης: Δωρεάν το εμβόλιο για τον κορονοϊό
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη στρατηγική εμβολιασμού κατά του κορονοϊού είχε σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε ότι όλοι οι πολίτες θα εμβολιαστούν δωρεάν, χωρίς εξαιρέσεις. «Αυτή η κυβέρνηση από την αρχή αντιμετώπισε το εμβόλιο ως δημόσιο αγαθό» πρόσθεσε.

Όπως είπε, υπάρχει σχεδόν η βεβαιότητα ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 θα έχει επιτευχθεί ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού, «ώστε να αφήσουμε πίσω μας αυτή την κρίση».

Παρ’ όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η προοπτική του εμβολίου δεν θα πρέπει να μας εφησυχάσει, αντιθέτως θα πρέπει «να μας κάνει πιο δυνατούς και πιο προσηλωμένους να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας».

Στην Ελλάδα, όπως εξήγησε, αντιστοιχούν πάνω από 25 εκατομμύρια δόσεις μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021.

Αναφερόμενος στο σχέδιο εμβολιασμού, τόνισε ότι θα αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια ειδικές δομές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά και κινητές μονάδες.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι χθες από τη Βουλή κάλεσε όλα τα κόμματα να στείλουν εκπρόσωπο στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, η οποία θα καταρτίσει το πρόγραμμα, δίνοντας έμφαση στο ότι το σχετικό σχέδιο θα πρέπει να επενδυθεί με τη «μέγιστη δυνατή πολιτική συναίνεση».

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το εμβόλιο δεν θα είναι απλά αποτελεσματικό, αλλά και ασφαλές», κατέληξε.