15 Νοέμβριος 2020, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Νοέμβριος 2020, 10:22

Γιώργος Ορφανίδης: 30 χρόνια προάγει την αυθεντική ποντιακή μουσική παράδοση (βίντεο)

  • Γιώργος Ορφανίδης: 30 χρόνια προάγει την αυθεντική ποντιακή μουσική παράδοση (βίντεο)
    (Φωτ.: facebook / Γιώργος Ορφανίδης)

Συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τραγουδιστές της ποντιακής μουσικής σκηνής και έχει εμπνεύσει με το ήθος του, τη σκληρή δουλειά και την ταπεινότητά του δεκάδες νέους καλλιτέχνες. Εδώ και 30 χρόνια ο Γιώργος Ορφανίδης έχει καταφέρει να κερδίσει τις καρδιές των θαυμαστών του και αποτελεί δικαίως ένα από τα τελευταία κύτταρα της αυθεντικής ποντιακής μουσικής παράδοσης.

Έχει κυκλοφορήσει επτά προσωπικούς δίσκους, μεταξύ των οποίων τρεις με ζωντανές ηχογραφήσεις.

Ο Γιώργος Ορφανίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα από Πόντιους γονείς. Έλκει την καταγωγή του από την Τραπεζούντα (από τη μεριά του πατέρα του, Κώστα) και την Αργυρούπολη του Πόντου (από τη μητέρα του, Δήμητρα).

Η ενασχόλησή του με το ποντιακό τραγούδι ξεκίνησε το 1990, όταν πραγματοποίησε τις πρώτες του επαγγελματικές εμφανίσεις σε τοπικές εκδηλώσεις της Δράμας. Δεν άργησαν να έρθουν οι προτάσεις από ποντιακά κέντρα της περιοχής, τις οποίες αποδέχθηκε και κατάφερε να κερδίσει την αγάπη του κόσμου σταδιακά, με ταπεινότητα και πολλή δουλειά.


(Βίντεο: PontiakiParadosi)

Πρώτα άρχισε να εμφανίζεται στο ποντιακό κέντρο «Λεμόνα» της Δράμας, και για έξι χρόνια που ήταν εκεί συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ποντιακής μουσικής σκηνής. Αργότερα ξεκίνησε εμφανίσεις στο κέντρο «Τρυγόνα» στην Αθήνα, όπου πλέον άρχισε να έχει πολλούς πιστούς θαυμαστές, και παράλληλα συμμετείχε και σε εκδηλώσεις ποντιακών συλλόγων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από τις πιο γνωστές δισκογραφικές δουλειές του, με την οποία έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, έχει τίτλο Πόντος, η πατρίδα μου. Επίσης, ο δίσκος Για την πατρίδα μ' τραγωδώ, όπου λύρα παίζει ο Αντώνης Νικηφορίδης, αγαπήθηκε πολύ από τον κόσμο όπως και ο δίσκος Όντες εγεννέθε ατέ.

Αυτόν τον καιρό ηχογραφεί κάποια νέα ποντιακά τραγούδια, τα οποία θα ανέβουν στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα στο YouTube, σε λίγες ημέρες. Τέλος, στην ερώτησή μας τι θα συμβούλευε τους νέους καλλιτέχνες εκείνος απαντά: «Θα πρέπει να ξέρουν οι νεότεροι συνάδελφοι ότι ο χώρος της παραδοσιακής μουσικής είναι δύσκολος και θα πρέπει να τον υπηρετούν σωστά ώστε να καταφέρουν να ξεχωρίσουν».