13 Νοέμβριος 2020, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Νοέμβριος 2020, 20:38

Μελβούρνη: Το πανεπιστήμιο La Trobe έτοιμο να καταργήσει το Πρόγραμμα Ελληνικών

  • Μελβούρνη: Το πανεπιστήμιο La Trobe έτοιμο να καταργήσει το Πρόγραμμα Ελληνικών
    Η συντονίστρια του Προγράμματος δρ Σταυρούλα Νικολούδη με φοιτητές της, σε παλαιότερη φωτογραφία (φωτ.: neoskosmos.com)

Η ελληνική παροικία της Αυστραλίας έχει προθεσμία δύο εβδομάδων για να σώσει το μοναδικό πανεπιστημιακό Πρόγραμμα Ελληνικών στη Μελβούρνη.

Το Πανεπιστήμιο La Trobe, με ανακοίνωσή του προς την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», επιβεβαίωσε την είδηση ότι σχεδιάζει τη διακοπή του Προγράμματος για οικονομικούς λόγους.

Στη σχετική ανακοίνωσή του προς την εφημερίδα (βλ. το σχετικό δημοσίευμα στην αγγλική έκδοση), το πανεπιστήμιο σημειώνει ότι η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών εξωτερικού του πανεπιστημίου και να συρρικνωθούν τα έσοδά του.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο αριθμός αυτών που παρακολουθούν το Πρόγραμμα Ελληνικών είναι μικρός σε σχέση με άλλα προγράμματα γλωσσών.

Το πανεπιστήμιο αναγνωρίζει ότι υπάρχει η υποτροφία του αείμνηστου Αναστάσιου Βασιλογιάννη και άλλες χρηματοδοτήσεις προς το Πρόγραμμα, αλλά «δεν είναι αρκετά». Αναμένει λοιπόν τις εισηγήσεις του προσωπικού για να αποφασίσει αν θα το καταργήσει τελικά. Όσον αφορά τα Αρχεία Δαρδάλη, κάνει γνωστό ότι θα είναι διαθέσιμα στο κοινό μέσω της βιβλιοθήκης του.

Η συντονίστρια του Προγράμματος δρ Σταυρούλα Νικολούδη εξέφρασε την έκπληξή της για την απόφαση του πανεπιστημίου, και τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση της ομογένειας άμεσα καθώς η περίοδος διαβούλευσης που έχει θέσει το ίδρυμα λήγει στις 25 Νοεμβρίου.

Η δρ Νικολούδη λέει ότι ο αριθμός φοιτητών του Ελληνικού Προγράμματος μπορεί να είναι χαμηλός σε σύγκριση με ορισμένα άλλα προγράμματα, αλλά οι εγγραφές έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

  • Πηγή: neoskosmos.com.