12 Νοέμβριος 2020, 22:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Νοέμβριος 2020, 22:37

Πρωτοβουλία ευρωβουλευτών και μελών του Κογκρέσου για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

  • Πρωτοβουλία ευρωβουλευτών και μελών του Κογκρέσου για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
    Εικόνα από αίθουσα του Βρετανικού Μουσείου όπου βρίσκονται τα Γλυπτά του Παρθενώνα (φωτ.: EPA / Neil Hall)

Πρωτοβουλία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα αναλαμβάνουν 30 ευρωβουλευτές μεταξύ των οποίων και η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή απευθύνοντας επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν διακομματικά, να κινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες και να ασκήσουν πίεση στο Βρετανικό μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενόψει και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021, αναφέρει η Εύα Καϊλή σε ανακοίνωσή της.

Στην επιστολή οι 30 ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι μια νομοθετική πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης θα δώσει ένα μήνυμα καλής θέλησης προς όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα επιβεβαιώσει τις θερμές σχέσεις Ευρώπης-Ηνωμένου Βασιλείου, ενόψει των καταληκτικών συνομιλιών για το Brexit.

Η επιστολή των ευρωβουλευτών συνέπεσε χρονικά και με αντίστοιχη επιστολή 18 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, που ζητούν από τον Βρετανό πρωθυπουργό να σεβαστεί το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων για επαναπατρισμό των μαρμάρων που κλάπηκαν κατά την Οθωμανική κατοχή. Το θέμα των επιστολών έχει πάρει δημοσιότητα στη Βρετανία, με την Daily telegraph και την Inews να κάνουν αναφορά στο θέμα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.