9 Ιούνιος 2014, 08:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:10

Ποιος είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας - Τι προτείνει για ανεργία και ανάπτυξη

  • Ποιος είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας - Τι προτείνει για ανεργία και ανάπτυξη

Ποιος είναι ο νέος «τσάρος» της οικονομίας - Τι προτείνει για ανεργία και ανάπτυξη

Φουντώνουν τα σενάρια για τον ανασχηματισμό, καθώς βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν από την οριστικοποίηση του νέου κυβερνητικού σχήματος με κεντρικό πρόσωπο το νέο υπουργό Οικονομικών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ένα πρόσωπο που προστέθηκε στη λίστα των υποψηφίων για τη θέση του νέου «τσάρου» της οικονομίας είναι ο οικονομολόγος Νίκος Οικονομίδης.

Οι πόροι που δανείζεται η χώρα μας πρέπει να κατευθύνονται στην ανάπτυξη. Τάδε εφη ο υποψήφιος νέος "τσάρος" της οικονομίας κ. Νίκος Οικονομίδης.

Ο ίδιος σε συνέντευξη στην Καθημερινή υπογραμμίζει την ανάγκη αναπτυξιακής αξιοποίησης της επιστροφής της Ελλάδας στις κεφαλαιαγορές για τη μείωση της ανεργίας.

Ο κ. Οικονομίδης τονίζει ότι η χώρα μας πρέπει να κατευθύνει τους πόρους που δανείστηκε τον Απρίλιο –και που θα δανειστεί από μελλοντικές εκδόσεις ομολόγων– σε επενδύσεις ύψους 2%-3% του ΑΕΠ ετησίως. Για το χρέος, εξηγεί ότι η επιμήκυνση των δανείων από τις χώρες της Ευρωζώνης και από τον EFSF στα 75 έτη μπορεί να επιφέρει μείωση της καθαράς παρούσας αξίας του κατά τουλάχιστον 50%.

"Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία τα κονδύλια από νέες εκδόσεις ομολόγων να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις – τέτοιες, μάλιστα, που να έχουν απόδοση πάνω από 5%, που είναι το μέσο κόστος σήμερα του καινούργιου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου. Αν το κράτος καταφέρει να κάνει επενδύσεις 5 δισ. ευρώ τον χρόνο –2% με 3% του ΑΕΠ– και προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες για κοινά επενδυτικά εγχειρήματα, αυτό θα δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία" επισημαίνει.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονομίδη, οι κλάδοι προτεραιότητας είναι σε πρώτο στάδιο οι υποδομές – δρόμοι, αγωγοί φυσικού αερίου, ηλεκτροδοτικά δίκτυα, ο τουρισμός, ενώ υπάρχουν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. "Με κατάλληλη στόχευση, μπορούμε να μειώσουμε τον αριθμό των ανέργων από άνω του 25% σε 15% μέσα σε δύο χρόνια" δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής υπογραμμίζει ότι πρέπει να καταργηθούν όλοι οι απαρχαιωμένοι κανόνες που λειτουργούν εις βάρος των καταναλωτών και να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Ποιος είναι ο υποψήφιος νέος "τσάρος"

Ο Νίκος Οικονομίδης έχει διδάξει στα πανεπιστήμια Columbia και Stanford και είναι ιδρυτικό μέλος και εκτελεστικός διευθυντής του ΝΕΤ Institute, που είναι ενα παγκόσμιο σημείο αναφοράς στην έρευνα των οικονομικών των δικτύων και των βιομηχανιών και αγορών υψηλής τεχνολογίας. Ο δικτυακός του χώρος περί των οικονομικών των δικτύων http://www.stern.nyu.edu/networks/ κατατάχθηκε τέταρτος στον κόσμο στα οικονομικά απο το περιοδικό The Economist. Έχει συμβουλεύσει την Federal Trade Commission (ΗΠΑ), τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, Ιρλανδίας, Καναδά, Νέας Ζηλανδίας, και Πορτογαλίας, τους Γενικούς Εισαγγελείς της Νέας Υόρκης και του Τέξας, Ομοσπονδιακές Τράπεζες των ΗΠΑ, την Τράπεζα της Ελλάδας, χρηματιστήρια, και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και τηλεφωνίας.

Η έρευνα του ομογενή καθηγητή εστιάζεται στα οικονομικά των αγορών δικτύων, ρύθμισης του ανταγωνισμού, δημόσιας οικονομικής πολιτικής, τηλεπικοινωνιών, και του Διαδικτύου.

Οπως σημειώνει ο ιστότοπος tovima.gr, ο κ. Οικονομίδης αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ πριν από μια εβδομάδα ήταν προσκεκλημένος του ΚΕΠΕ και σε εκδήλωσή του παρουσίασε την δική του προσέγγιση στην προβληματική της εξασφάλισης βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους. Στην ομιλία του εξήγησε πως με μια ακόμη μακρύτερη μετάθεση των λήξεων του χρέους θα μπορούσε να ξεπεραστεί το τωρινό αδιέξοδο, ώστε να «επιτραπεί» να υπάρξουν διαθέσιμοι πόροι για επαναφορά της ανάπτυξης.


Πηγή: imerisia.gr