11 Νοέμβριος 2020, 23:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2020, 23:07

Κύπρος: Lockdown σε Λεμεσό και Πάφο

  • Κύπρος: Lockdown σε Λεμεσό και Πάφο
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Τοπικό lockdown στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου και πρόσθετα μέτρα στην υπόλοιπη Κύπρο για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 στις δύο επαρχίες θα απαγορεύεται η μετακίνηση από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί της επόμενης μέρας, με εξαίρεση τους λόγους υγείας και εργασίας. Επίσης, απαγορεύονται οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους, ενώ στα σπίτια δεν θα μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα πάνω από δέκα άτομα.

Οι πιστοί δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τις Θείες Λειτουργίες και οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαφτίσεις, κηδείες) θα γίνονται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα. Τα λύκεια και τα πανεπιστήμια θα συνεχίσουν τα μαθήματα με τηλεκπαίδευση, ενώ τα υπόλοιπα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Με προσωπικό ασφαλείας οι δημόσιες υπηρεσίες, προωθείται η τηλεργασία, κλείνουν οι χώροι εστίασης (θα παραμείνουν οι υπηρεσίες take away και delivery), τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα καταστήματα λιανικής, τα εμπορικά κέντρα, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, τα καζίνο, οι επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών και τα κολυμβητήρια.

Οι λαϊκές αγορές και οι δημόσιες μεταφορές θα λειτουργούν στο 50%. Το λιμάνι Λεμεσού θα λειτουργεί μόνο για εμπορικές συναλλαγές και δραστηριότητες.

Επίσης, αναστέλλονται οι προπονήσεις και οι αθλητικές διοργανώσεις, με εξαίρεση τα πρωταθλήματα Α’ Κατηγορίας και τους αγώνες των εθνικών ομάδων.

Στην υπόλοιπη Κύπρο μέχρι τις 4 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά τα θεματικά πάρκα, οι παιδότοποι και τα λούνα παρκ, οι δομές με άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες θα συνεχίσουν να μην δέχονται επισκέπτες, ενώ τα καταστήματα τροφίμων και ποτό έως τις 10 το πρωί θα εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με αναπηρίες.

Επίσης, παραμένει η απαγόρευση των συνεδρίων, των εμπορικών και εικαστικών εκθέσεων, των συνελεύσεων και των εκδηλώσεων.

«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πως είναι η ώρα της ατομικής αλλά και κοινωνικής ευθύνης του καθενός. Θέλω να βεβαιώσω πως με το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές επιπτώσεις που θα προκύψουν σαν αποτέλεσμα των μέτρων που λαμβάνουμε», ανέφερε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Νίκος Αναστασιάδης.