11 Νοέμβριος 2020, 16:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Νοέμβριος 2020, 16:22

Διάβημα της Αθήνας και ενημέρωση εταίρων και συμμάχων για τη νέα παράνομη τουρκική Navtex

  • Βολές Δένδια κατά Βερολίνου για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία 3
    Ο Νίκος Δένδιας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με αφορμή την νέα παράνομη Navtex της Άγκυρας για τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις», έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση συμμάχων και εταίρων της Αθήνας σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά, όπως κάνει γνωστό το υπουργείο Εξωτερικών.

«Με νέα παράνομη Navtex, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη  και τη σταθερότητα στην περιοχή», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ σε σημερινή ανακοίνωση.

Αναφέρει ακόμη πως η Τουρκία «διατυμπανίζει» ότι θα συνεχίσει «να περιφρονεί» τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωσή της προς τη διεθνή νομιμότητα.

«Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Θλίψη και συλλυπητήρια
Στο μεταξύ, θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της σύγκρουσης του δεξαμενόπλοιου με ελληνική σημαία και του τουρκικού αλιευτικού σκάφους που έλαβε χώρα σήμερα, εκφράζει μέσω Twitter το υπουργείο Εξωτερικών. Στην ίδια ανάρτηση το ΥΠΕΞ εκφράζει επίσης ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

 

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλεια ανθρώπινων ζωών εξαιτίας σύγκρουσης πλοίου με ελληνική σημαία και τουρκικού αλιευτικού σκάφους που έλαβε χώρα σήμερα. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων https://t.co/9RRWG2yfPg

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 11, 2020