10 Νοέμβριος 2020, 16:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Νοέμβριος 2020, 17:38

Κρήτη: Μεγάλες καταστροφές από την κακοκαιρία στη Χερσόνησο (βίντεο)

Στη λάσπη και στην απόγνωση έχουν βουλιάξει οι κάτοικοι του Δήμου Χερσονήσου, καθώς η Κρήτη χτυπήθηκε για μία ακόμα φορά από την κακοκαιρία. Σε Χερσόνησο, Ανισσαρά, Γούβες, Γούρνες, Ανάληψη, Σταλίδα και Μάλια οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, τα νερά παρέσυραν αυτοκίνητα, οι λάσπες μπήκαν σε σπίτια και καταστήματα και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν.

Σημαντικές είναι και οι ζημιές σε δρόμους του εθνικού και επαρχιακού δικτύου, καθώς και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ηρακλείου δέχθηκε πάνω από 300 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων. Επίσης, 18 άτομα που εγκλωβίστηκαν σε σπίτια και αυτοκίνητα μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία. Αντλήσεις υδάτων έκανε και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου, προσωπικό της οποίας μετέφερε σε ασφαλές σημείο δύο άτομα.

Δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Στο μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν η Δημοτική Ενότητα Καστελλίου και η Δημοτική Ενότητα Θραψανού του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών από πλημμυρικά, κατολισθητικά κλπ φαινόμενα, που προέκυψαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που εκδηλώθηκαν στις 6 και στις 7 Νοεμβρίου στις παραπάνω περιοχές.

Η εξέλιξη αυτή προήλθε κατόπιν εντολής του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, έως δηλαδή και 6 Μαΐου 2021.

Με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανου Κολοκούρη όλες οι υπηρεσίες έχουν τεθεί σε κατάσταση γενικής επιφυλακής.

Οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ιδίως στις πληγείσες περιοχές.