8 Νοέμβριος 2020, 23:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2020, 23:43

Ο ελληνισμός της Αιγύπτου τίμησε στο Κάιρο τα 100 χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου

  • Ο ελληνισμός της Αιγύπτου τίμησε στο Κάιρο τα 100 χρόνια από την Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου
    Εικόνα από τον Πανηγυρικό Εσπερινό στον τόπο που ιερούργησε ο Άγιος Νεκτάριος (φωτ.: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου)

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την Κοίμηση του Αγίου Νεκταρίου. Εκατό χρόνια και το έργο του, τα θαύματά του, αλλά και ο βίος του που υπέμεινε πολλά δεινά μέχρι να δικαιωθεί, παραμένουν πάντα επίκαιρα. Στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, στο Χαμζάουι, εκεί όπου βρίσκεται το κελί και το παρεκκλήσι που τιμάται στο όνομά του, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας τίμησε τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου.

Ο πανηγυρικός Εσπερινός τελέσθηκε στον προαύλιο της Πατριαρχικής Επιτροπείας λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καϊρου και Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος.

«Σε αυτή την τόσο κατανυκτική Ακολουθία μας απόψε θέλω, προσκυνώντας το εικόνισμα και τα λείψανα αυτού του μεγάλου Αγίου, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Κοίμησή του, να αισθανθείτε ζωντανή την παρουσία του. Σε αυτόν εδώ τον χώρο που κάποτε τον περπάτησε, που Λειτούργησε σε αυτόν, που χάρηκε, που στεναχωρέθηκε, που γνώρισε πολλούς πολλούς Έλληνες παροίκους, που έδωσε ψυχή και σώμα σε αυτή την ευλογημένη χριστιανική παροικία του Καΐρου. Να σας μεταφέρω τις ευχές και τις πλούσιες ευλογίες του Πατριάρχου μας. Να σας ευχηθώ να έχετε τη χάρη του Αγίου», είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Μητροπολίτης Μέμφιδος.

Τον Μητροπολίτη Νικόδημο πλαισίωσε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Αλαζράι, ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμανδρίτης Στέφανος Σουλιμιώτης, και οι πατέρες Ιωακείμ και Παΐσιος καθώς και αραβόφωνοι ιερείς.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παραβρέθηκε ο γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο Μαρία Ζήση. Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η γενική γραμματέας Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και παραβρέθηκε ο κοινοτικός επίτροπος Λεωνίδας Φοντριέ.

  • Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.