8 Νοέμβριος 2020, 09:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Νοέμβριος 2020, 12:45

Αναστολή σύμβασης: Πόσο επίδομα δικαιούνται οι εργαζόμενοι

  • Αναστολή σύμβασης: Πόσο επίδομα δικαιούνται οι εργαζόμενοι
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Αναλογικά με τις ημέρες εργασίας θα δοθεί το έκτακτο επίδομα στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι δηλώσεις θα ξεκινήσουν από τις 15 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα:

  • Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που έκλεισαν στις 3 Νοεμβρίου σε συγκεκριμένες περιφερειακές ενότητες, πριν από την ανακοίνωση του γενικού lockdown, δικαιούνται για το διάστημα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 747 ευρώ (υπολογισμός των 800 ευρώ για 28 ημέρες αναστολής).
  • Για επιχειρήσεις που έκλεισαν υποχρεωτικά από την πρώτη ημέρα του lockdown (7 Νοεμβρίου), ο εργαζόμενος θα λάβει 640 ευρώ. Για τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που κλείνουν από τη Δευτέρα, ο εργαζόμενος θα λάβει 587 ευρώ (υπολογισμός των 800 ευρώ για 22 ήμερες αναστολής).

Εν τω μεταξύ, από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί η αποζημίωση στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, ενώ περί τις 20 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα σε αυτούς που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο.

Σχετικά με το δώρο Χριστουγέννων, το οποίο θα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες από τις 21 έως και τις 31 Δεκεμβρίου, το κράτος –όπως έγινε και με το δώρο Πάσχα– θα δώσει στις επιχειρήσεις ό,τι αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα των αναστολών, με βάση όμως τα 534 ευρώ του επιδόματος και όχι επί του ονομαστικού μισθού.