7 Νοέμβριος 2020, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2020, 23:14

Η Σόφια κλείνει την πόρτα της ΕΕ στα Σκόπια

  • Βέτο από Βουλγαρία στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένει ο Ζάεφ
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Patrick Seeger)

Την απογοήτευσή του για την αρνητική στάση που τηρεί η Βουλγαρία σχετικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε ο Ζόραν Ζάεφ, με φόντο τη σύσκεψη των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή.

Ο πρέσβης της Βουλγαρίας αρνήθηκε να δώσει το πράσινο φως στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις τον Δεκέμβριο.

«Πρόκειται για μια μη φιλική στάση. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι έχουν χαθεί οι ελπίδες. Ακολουθούν δύο ακόμη συσκέψεις σε επίπεδο πρέσβεων και έπεται η σύσκεψη σε επίπεδο υπουργών στις 17 Νοεμβρίου», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Ακόμα κατηγόρησε τη Βουλγαρία ότι παραβίασε το άρθρο 2 της Συμφωνίας Φιλίας, Καλής Γειτονίας και Συνεργασίας, που ορίζει ότι η Σόφια πρέπει να στηρίξει τα Σκόπια στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Πραγματικά είναι δυσάρεστο αυτό που μας συμβαίνει», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ο λαός της χώρας του θα πρέπει να γνωρίζει πως η ταυτότητα και τη γλώσσα του δεν τίθενται υπό διαπραγμάτευση.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών (η Σόφια διεκδικεί και την αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας), θα θέσει βέτο, παρά το γεγονός ότι η γερμανική προεδρία της ΕΕ επιδιώκει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρι το τέλος του έτους.