7 Νοέμβριος 2020, 16:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Νοέμβριος 2020, 23:12

Τουρκία: Ξανά κλειστή η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, για νέες εργασίες

  • Τουρκία: Ξανά κλειστή η Παναγία Σουμελά στον Πόντο, για νέες εργασίες
    (Φωτ.: Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü / Ertuğrul Baştan)

Μετά από την εντυπωσιακή τελετή παράδοσης της Παναγίας Σουμελά τον Ιούλιο στο κοινό (με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει τα «εγκαίνια» μέσω τηλεδιάσκεψης), και την πρώτη Θεία Λειτουργία τον φετινό Δεκαπενταύγουστο μετά από πεντέμισι χρόνια εργασιών, το εμβληματικό μνημείο στην Τραπεζούντα ξανακλείνει για εργασίες.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τις τουρκικές Αρχές, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο η Παναγία Σουμελά δέχθηκε 100.000 επισκέπτες, παρά την πανδημία.

Ωστόσο, οι εργασίες στερέωσης των επικίνδυνων βράχων πάνω από το μοναστικό συγκρότημα έχουν ολοκληρωθεί στο 80%, γι’ αυτό και κρίθηκε απαραίτητο να κλείσει εκ νέου η Παναγία Σουμελά, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2021.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Τραπεζούντας Ισμαήλ Οστάογλου, ήδη οι επισκέψεις είχαν μειωθεί στο ελάχιστο όταν ελήφθη η απόφαση για το προσωρινό λουκέτο των τριών μηνών. «Ελπίζω ότι αυτές θα είναι οι τελευταίες εργασίες αποκατάστασης και ότι το μοναστήρι θα είναι εξ ολοκλήρου επισκέψιμο του χρόνου», πρόσθεσε.

Παρά τον αναμενόμενο βαρύ χειμώνα, για τη στερέωση των επικίνδυνων βράχων –μεγάλο μέρος τους ήδη έχει ασφαλιστεί με ατσάλινο συρματόπλεγμα–, θα συνεχίσουν να εργάζονται 24 εξειδικευμένοι ορειβάτες και πέντε μηχανικοί.

  • Με πληροφορίες από το birgun.net.