5 Νοέμβριος 2020, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2020, 11:13

Κατάκολο: Τούρκοι αστυνομικοί και Κούρδοι σε σκάφος με μετανάστες

  • Κατάκολο: Τούρκοι αστυνομικοί και Κούρδοι σε σκάφος με μετανάστες
    Μερικοί από τους επιβαίνοντες στο σκάφος NEMΟ

Αρκετοί Τούρκοι και Κούρδοι, που δήλωσαν στις ελληνικές Αρχές ότι διώκονται από την τουρκική κυβέρνηση, ήταν μεταξύ των 65 επιβαινόντων στο σκάφος NEMO που έπλεε ανοιχτά του Κατάκολου στην Ηλεία, την Τρίτη.

Σύμφωνα με το ilialive.gr, στην Ευρώπη προσπάθησαν να διαφύγουν και πολίτες του Αφγανιστάν και του Ιράκ που επίσης δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα.

Στο σκάφος των μεταναστών που εντοπίστηκε, όπως είπαν στον λιμενάρχη Δημήτρη Παπαηλιού, ο οποίος γνωρίζει τουρκικά, είναι είκοσι Τούρκοι αστυνομικοί που φέρονται να διώκονται ως Γκιουλενιστές και δέκα Κούρδοι, ανάμεσά τους πανεπιστημιακοί, ένας βουλευτής και ένας δημοσιογράφος.

«Είμαστε από την Τουρκία και ήμασταν αστυνομικοί» δήλωσε ilialive.gr ένας εκ των επιβαινόντων στο σκάφος δείχνοντας φωτογραφία του με στολή. Ο Κούρδος δημοσιογράφος, από την άλλη, ανέφερε ότι διώχθηκε φυλακίστηκε για τρία χρόνια. «Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή», τόνισε.

Στο Κατάκολο βρέθηκαν και στελέχη της ΕΥΠ, ενώ οι ελληνικές Αρχές επέλεξαν να «τραβήξουν» το σκάφος προς την ηπειρωτική χώρα και να μην το αφήσουν να καταλήξει στη Ζάκυνθο.