5 Νοέμβριος 2020, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Νοέμβριος 2020, 10:10

Μελέτη για τις μάσκες καταρρίπτει μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας

  • Μελέτη για τις μάσκες καταρρίπτει μία ακόμα θεωρία συνωμοσίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αποστόλης Ντόμαλης)

Οι μάσκες προσώπου δεν στερούν το αναγκαίο οξυγόνο σε όσους τις φοράνε, ούτε τους ηλικιωμένους, επιβεβαιώνει νέα μικρή καναδική μελέτη, η οποία καταρρίπτει μία θεωρία συνωμοσίας που συχνά διακινείται στο διαδίκτυο.

Μπορεί να μην είναι ευχάριστες, αλλά δεν κάνουν κακό στην υγεία, τονίζουν οι επιστήμονες από πανεπιστήμιο του Οντάριο.

Οι ισχυρισμοί ότι μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου, προκαλούν τοξική δηλητηρίαση του οργανισμού από υπερσυσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, έχουν βρει εύφορο έδαφος στα –πάντα εύπιστα και συνωμοσιολογικά– μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, παρά τις διευκρινίσεις των πιο επίσημων ιατρικών φορέων, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι μύθοι «είναι πολύ σκληροί για να πεθάνουν» τόσο εύκολα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Οντάριο με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο δρ Νόελ Τσαν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, έδωσαν σε 25 άτομα με μέση ηλικία τα 77 έτη φορητούς μετρητές του επιπέδου του οξυγόνου (οξύμετρα). Ζήτησαν να κάνουν μετρήσεις μία ώρα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη χρήση της μάσκας.

Δεν διαπιστώθηκε καμία ανησυχητική ένδειξη υποξίας, δηλαδή μειωμένου οξυγόνου στο αίμα. Κατά μέσο όρο το επίπεδο κορεσμού του οξυγόνου στους ηλικιωμένους ήταν 96,1% πριν από τη χρήση, 96,5% κατά τη χρήση της και 96,3% μετά.

«Οι μάσκες είναι σαν τις ζώνες στο αυτοκίνητο. Δεν είναι κατ’ ανάγκη ευχάριστες, αλλά σε προστατεύουν», δήλωσε ο δρ Τσαν, ο οποίος βέβαια αναγνώρισε ότι η μελέτη δεν περιέλαβε ανθρώπους με αναπνευστικές ή καρδιολογικές παθήσεις.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.