4 Νοέμβριος 2020, 23:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2020, 23:11

Κύπρος: Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 23:00 έως τις 05:00 λόγω κορονοϊού

  • Κύπρος: Απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 23:00 έως τις 05:00 λόγω κορονοϊού
    Πολίτες φορούν προστατευτικές μάσκες στο κέντρο της Λευκωσίας, στην Κύπρο (φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)

Νέα, πιο αυστηρά μέτρα, έλαβε η Κύπρος προκειμένου να περιορίσει τη διασπορά του SARS-CoV-2. Ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 23:00 έως τις 05:00.

Εξαιρούνται εκείνοι που μετακινούνται για έκτακτους ιατρικούς λόγους ή για εργασιακούς σκοπούς. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η σχετική βεβαίωση ή οποιαδήποτε άλλο αποδεικτικό στοιχείο.

Τα νέα μέτρα ισχύουν σε παγκύπρια βάση και χωρίζονται σε 3 κατηγορίες, τα κυριότερα από τα οποία προβλέπουν τη λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 22:30.

Επιπλέον μέτρα λαμβάνονται εκ νέου για τις πόλεις Λεμεσού και Πάφου, όπου σύμφωνα με τους επιδημιολόγους το ιικό φορτίο είναι μεγαλύτερο, ενώ περιορίζεται εξαιρετικά ο αριθμός των ατόμων σε συνέδρια, κινηματογράφους, γάμους, βαφτίσεις και κάθε λογής κοινωνικές εκδηλώσεις.

Με διάγγελμά του ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είπε πως «η κυβέρνηση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της, είναι υποχρεωμένη να πάρει πρόσθετα μέτρα με την ελπίδα πως και οι πολίτες θα ανταποκριθούν, για να αποφύγουμε τους αυστηρότερους περιορισμούς που η μια μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες επιβάλλουν».

Επανέλαβε κάτι το οποίο είχε αναφέρει και στο διάγγελμα της 29ης Απριλίου: «Κανένας Κυβερνητικός σχεδιασμός, κανένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα είτε αντιμετώπισης της πανδημίας είτε των οικονομικών επιπτώσεων, δεν μπορεί να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα αν δεν γίνει συνείδηση όλων πως θα πρέπει με αυστηρότητα να τηρήσουμε τα πρωτόκολλα ατομικής υγιεινής και των όρων υγειονομικής ασφάλειας στους χώρους εργασίας».

Ο Νίκος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι κατανοεί απόλυτα την ψυχολογική και φυσική κόπωση που προκάλεσε η αιφνίδια αλλαγή τρόπου ζωής, ενώ αντιλαμβάνεται πόσο δύσκολο είναι «να πας ενάντια στους νόμους της φύσης όταν ζητάς από τους πολίτες, πολύ περισσότερο από τους νέους, να στερηθούν αυτά που δικαιούνται να χαρούν και να απολαύσουν».

«Γι' αυτό και η σημερινή μου παρέμβαση δεν στοχεύει στην ενοχοποίηση οποιουδήποτε, αλλά είναι αποτέλεσμα της αγωνίας μου για την προστασία του δικαιώματος όλων στη ζωή. Οι επιστήμονες, σύμβουλοι της Κυβέρνησης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως εάν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα υφιστάμενα μέτρα και εάν δεν αντιδράσουμε αμέσως με περαιτέρω περιορισμούς, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο», σημείωσε χαρακτηριστικά.