4 Νοέμβριος 2020, 18:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Νοέμβριος 2020, 18:32

Ανακύκλωση: Νέο νομοσχέδιο με πέντε μεγάλες τομές

  • Ανακύκλωση: Νέο νομοσχέδιο με πέντε μεγάλες τομές
    (Φωτ.: pixabay.com)

Τις πέντε μεγάλες τομές του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος γενικός γραμματέας Μανώλης Γραφάκος, καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, με το εν λόγω νομοσχέδιο αλλάζουν σχεδόν τα πάντα γύρω από τις διαδικασίες ανακύκλωσης στη χώρα.

Κατά την παρουσίαση του νομοσχεδίου, που από την Παρασκευή τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, ο Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι «πρόκειται για μια τομή με την οποία η Ελλάδα επιχειρεί να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών στη διαχείριση αποβλήτων».

Υπογράμμισε δε ότι «στόχος είναι η ανακύκλωση να γίνει μέρος της καθημερινότητας όλων των Ελλήνων, όπως γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης». Μάλιστα, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός τόνισε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο «το κέρδος για την Ελλάδα είναι ότι η χώρα θα αλλάξει περιβαλλοντικά, με σημαντικό όφελος για την εικόνα της χώρας μας διεθνώς».

Όπως τόνισε απ' την πλευρά του ο Μ. Γραφάκος, «πρόκειται για ένα νομοσχέδιο με πολλές καινοτομίες με το οποίο ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός» και πρόσθεσε ότι «ένας συνειδητοποιημένος πολίτης θα παρατηρήσει οικονομία στην τσέπη του».

Ειδικότερα, με το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση:

  1. Τα απόβλητα συσκευασιών θα συλλέγονται πλέον χωριστά (πλαστικό, χαρτί, μέταλλο, γυαλί).
  2. Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να χρεώνουν χαμηλότερα δημοτικά τέλη για όσους παράγουν λιγότερα απόβλητα ή/και ανακυκλώνουν περισσότερο (εισάγεται, δηλαδή, η ευρωπαϊκή αρχή «πληρώνω όσο πετάω»).
  3. Επιβάλλονται υψηλότερα τέλη στους δήμους που οδηγούν τα απόβλητά τους στην ταφή, με στόχο να αλλάξει αυτή η πρακτική.
  4. Όλα τα νέα κτήρια θα διαθέτουν χώρο συλλογής αποβλήτων για τέσσερα χωριστά ρεύματα.
  5. Μεταφέρονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από την ΕΕ στους δήμους και τις επιχειρήσεις που τα προκαλούν, απαλλάσσοντας από το σχετικό βάρος τους φορολογούμενους.

Δείτε εδώ αναλυτικά τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ηλίας Παλιαλέξης.