3 Νοέμβριος 2020, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Νοέμβριος 2020, 09:51

Κύπρος: Σήμερα η πρώτη άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ στη Λευκωσία

  • Κύπρος: Σήμερα η πρώτη άτυπη συνάντηση Αναστασιάδη-Τατάρ στη Λευκωσία
    (Φωτ.: dimitrisvetsikas / pixabay.com)

Με τον νέο επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ, συναντάται σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης. Πρόκειται για την πρώτη άτυπη συνάντησή τους, μετά τις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα των ΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας, παρουσία της ίδιας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να μεταφέρει στον Τατάρ την ισχυρή πολιτική βούληση να ανταποκριθεί θετικά σε πρόκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών, ενώ θα αναφερθεί μεταξύ άλλων και στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι θα πάει στη σημερινή συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη προκειμένου να του εξηγήσει για τις «προσδοκίες του τουρκοκυπριακού λαού». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων οι απαιτήσεις Τατάρ περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα εξαιτίας των διαπραγματεύσεων για ομοσπονδία. Δεν υπήρξαν αρκετές δοκιμές. Τώρα η Τουρκία λέει "ας συζητήσουμε για δύο ίσα κράτη", και εγώ θεωρώ πολύ κατάλληλη αυτή την απόφαση. Δεν τίθεται θέμα για παραχώρηση εδαφών στους Ελληνοκύπριους σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία. Δεν θα είναι εύκολο να αποδεχθούν τα ΗΕ την αλλαγή αυτών των παραμέτρων. Αρκεί όμως εμείς να είμαστε δυνατοί και να ξέρουμε τι θέλουμε. Στο τέλος της ημέρας αυτοί θα αναγκαστούν να το ακούσουν αυτό, δεν έχουν δυνάμεις για να εφαρμόσουν κυρώσεις. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να είμαστε στο τραπέζι των συνομιλιών και να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες εκεί, αν δεν γίνει κάτι αντίθετο. Θα βάλω την υπογραφή μου στο σωστό, δεν θα στηρίξω κάτι λάθος».
  2. «Εάν η απέναντι πλευρά έχει καλή πρόθεση, εάν έχουν την προσδοκία μιας μόνιμης λύσης στην Κύπρο, πρέπει να δούμε τα εμπάργκο και την απομόνωση. Γιατί αυτή η απομόνωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, σε αυτή την εποχή, αυτή η προσέγγιση δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον τ/κ λαό».
  3. «Αποτελούν κόκκινη γραμμή για τους ίδιους οι εγγυήσεις της Τουρκίας».
  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το philenews.com.