2 Νοέμβριος 2020, 21:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Νοέμβριος 2020, 21:17

Το Βερολίνο μεσολαβεί ανάμεσα σε Σκόπια και Σόφια – Φόβος για βέτο της Βουλγαρίας

  • Το Βερολίνο μεσολαβεί ανάμεσα σε Σκόπια και Σόφια – Φόβος για βέτο της Βουλγαρίας
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Συνομιλίες απόψε στο Βερολίνο θα έχουν ο αντιπρόεδρος Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο υπουργός Εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι εκ μέρους της κυβέρνησης των Σκοπίων και η υπουργός Εξωτερικών Εκατερίνα Ζαχαρίεβα εκ μέρους της κυβέρνησης της Σόφιας.

Η συνάντηση, που δεν είχε αναγγελθεί, γίνεται με πρόσκληση του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας η οποία το τρέχον εξάμηνο ασκεί την προεδρία της ΕΕ.

«Οι συνομιλίες στη γερμανική πρωτεύουσα αποσκοπούν στην εξεύρεση τρόπων προσέγγισης των θέσεων μεταξύ Σκοπίων και Σόφιας που θα επιτρέψουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» ανέφεραν σκοπιανές πηγές στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ.

Η Βουλγαρία έχει απειλήσει ότι σε περίπτωση που δεν βρεθεί άμεσα λύση στις γλωσσικές και ιστορικές διαφορές μεταξύ των δύο χωρών θα θέσει βέτο στο ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στα τέλη Μαρτίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως», ενώ το επόμενο βήμα αναμένεται να γίνει στις 10 Νοεμβρίου στο προγραμματισμένο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, με τον καθορισμό του διαπραγματευτικού πλαισίου.