1 Νοέμβριος 2020, 12:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2020, 12:14

Πέτσας: Θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι Navtex και πλοία

  • Πέτσας για Χριστούγεννα: Το πολύ με δύο οικογένειες τα γιορτινά τραπέζια
    Ο Στέλιος Πέτσας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

«Εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι Navtex και πλοία. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά ή τα τουρκοκυπριακά ζητήματα και είναι πλέον ευρωπαϊκό. Αγγίζει στο σύνολό τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε έχουν να κάνουν με γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με το Μεταναστευτικό, είτε με την οικονομική συνεργασία», σχολίασε ο Στέλιος Πέτσας, έπειτα από την νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα.

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην νέα τουρκική Navtex. «Πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η "διπλωματία των σεισμών" οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η "διπλωματία των Navtex" οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί», τόνισε.

Ο Στ. Πέτσας είπε ακόμη ότι οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Ας λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, για να είναι αυτό μια αφετηρία συνεργασίας και ευημερίας για τους λαούς όλης της Ανατολικής Μεσογείου, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Για τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων που εξαγγέλθηκαν, είπε ότι φτάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ και πρόσθεσε πως αν χρειαστεί θα διευρυνθούν. Για το ζήτημα με τα παλιά ακατοίκητα κτίσματα, που ήρθε ξανά στην επιφάνεια με αφορμή το τραγικό συμβάν από τον σεισμό στην Σάμο, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός «ξέρει το θέμα καλά» και «ελπίζουμε να έχουμε κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας».