1 Νοέμβριος 2020, 11:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Νοέμβριος 2020, 10:58

Όσοι νοσούν με Covid-19 μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειάς τους

  • Όσοι νοσούν με Covid-19 μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειάς τους
    (Φωτ. αρχείου: EPA / James Ross)

Πολλές είναι οι μελέτες που έχουν γίνει για την Covid-19 σε μια προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να απαντήσει στο ερώτημα πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού εντός μίας οικογένειας. Αν και τα συμπεράσματα μέχρι στιγμής ποικίλουν, τα περισσότερα συγκλίνουν στο ότι τα παιδιά έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι οι φορείς σε σύγκριση με τους ενήλικες.

Μια νέα μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) επιβεβαιώνει ότι οι ενήλικες είναι πιο μεταδοτικοί και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι ασθενήσουν μολύνουν σχεδόν τα μισά μέλη της οικογένειάς τους με τα οποία συγκατοικούν.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 101 ασθενείς με Covid-19 σε δύο πόλεις, το Νάσβιλ του Τενεσί και το Μάρσφιλντ του Ουισκόνσιν. Από τους συγγενείς τους (191 στον αριθμό) ζητήθηκε να κρατήσουν «ημερολόγιο συμπτωμάτων» και να λαμβάνουν μόνοι τους δείγματα (σάλιο ή ρινικές εκκρίσεις) επί 14 ημέρες.

Τελικά, οι 102 από τους 191 συγγενείς διαγνώστηκαν θετικοί στον νέο κορονοϊό, δηλαδή το ποσοστό δευτερεύουσας μεταδοτικότητας έφτασε το 53%.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς που μολύνθηκαν είχαν συμπτώματα όταν υποβλήθηκαν στο τεστ που βγήκε θετικό, κάτι που είναι ενδεικτικό του κινδύνου ασυμπτωματικής μετάδοσης.

Τα CDC συνιστούν σε όσους πιστεύουν ότι έχουν προσβληθεί να απομονώνονται στο σπίτι τους, να κοιμούνται σε ξεχωριστό δωμάτιο, να χρησιμοποιούν, αν είναι δυνατόν, άλλη τουαλέτα από την υπόλοιπη οικογένειά τους και να φορούν μάσκα.