31 Οκτώβριος 2020, 23:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2020, 23:32

Νέο lockdown στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Τζόνσον

  • Νέο lockdown στη Βρετανία ανακοίνωσε ο Τζόνσον
    (Φωτ.: EPA / Andy Rain)

Η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιβάλει εκ νέου lockdown στην Αγγλία για έναν μήνα, από την ερχόμενη Πέμπτη και έως τις 2 Δεκεμβρίου, αφήνοντας ωστόσο τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ανοιχτά.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς αποφάσεις λαμβάνει τοπικά κάθε βρετανική επαρχία.

«Θα μπορείτε να βγαίνετε από το σπίτι μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους», είπε στους πολίτες ο Βρετανός πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι οι λόγοι αυτοί είναι για εργασία που δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι, για εκπαίδευση, για άσκηση, για αγορά φαγητού, για ιατρικούς λόγους και για συνάντηση με ένα άτομο από κάποιο άλλο νοικοκυριό.

Μπαρ, παμπ και εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά, το ίδιο και τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια και οι χώροι αναψυχής και ψυχαγωγίας. Τα ταξίδια στο εξωτερικό θα επιτρέπονται μόνο για επαγγελματικούς λόγους. Διακοπή στα πρωταθλήματα δεν θα υπάρξει, αλλά θα αναβληθούν όλοι οι αγώνες σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

«Ο ιός εξαπλώνεται ακόμα πιο γρήγορα απ’ ό,τι στο χειρότερο σενάριο που είχαν εξετάσει οι επιστημονικοί μας σύμβουλοι. Είναι η ώρα να λάβουμε μέτρα, καθώς δεν υπάρχει επιλογή», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από τη Ντάουνινγκ Στριτ, έχοντας δίπλα του τους επιστημονικούς και ιατρικούς συμβούλους του.

Άλλωστε, όπως δήλωσε ο αρχίατρος της Αγγλίας και σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης, καθηγητής Κρις Γουίτι, το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) θα μπορούσε να βρεθεί σε εξαιρετικά δεινή κατάσταση τον Δεκέμβριο, με μεγάλο αριθμό θανάτων από την Covid-19, αν δεν ανακοινωνόταν σήμερα το νέο εθνικό lockdown.