31 Οκτώβριος 2020, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2020, 17:47

Σεισμός στη Σμύρνη: Οι διασώστες αναζητούν θαύματα στα χαλάσματα (βίντεο)

  • Σεισμός στη Σμύρνη: Οι διασώστες αναζητούν θαύματα στα χαλάσματα (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο στα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός που χτύπησε τη Σμύρνη και τη Σάμο, μία γυναίκα και τα τρία παιδιά της απεγκλωβίστηκαν σώοι έπειτα από 23 ώρες, ενώ γίνεται προσπάθεια για τον απεγκλωβισμό ενός ακόμα παιδιού 3 ετών από την ίδια πολυκατοικία στον Μπουρνόβα.

Τουλάχιστον 20 κτήρια κατέρρευσαν σαν χάρτινα λόγω της δόνησης των 6,7 βαθμών. Οι έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων συνεχίζονται σε οκτώ από αυτά.

Συγκλονιστικός είναι και ο απεγκλωβισμός μιας έφηβης. Στη διασώστρια που προσπαθεί να την προσεγγίσει λέει ότι φοβάται για τα πόδια της που είναι κάτω από το τσιμέντο, αλλά και για τα χέρια της, επειδή παίζει βιολί. «Φοβάμαι πολύ, μπορείς να μου κρατάς το χέρι;» είναι η παράκληση. Τόσο η νεαρή όσο και ο σκύλος της βγήκαν ζωντανοί.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 35 νεκροί και 100 απεγκλωβισμένοι. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 880, όχι μόνο στη Σμύρνη, αλλά και στη Μαγνησία, το Μπαλίσεκιρ και το Αϊδίνι. Από αυτούς, οι 243 παραμένουν στα νοσοκομεία, οι τρεις σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

Ως μια προσωρινή λύση για τους αστέγους, στήθηκαν 960 σκηνές με 3.600 κρεβάτια και μοιράστηκαν 4.500 κουβέρτες. Επίσης, η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος ανέλαβε να μοιράσει μάσκες και απολυμαντικά.