7 Ιούνιος 2014, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:10

Στουτγάρδη: Οι Πόντιοι έχουν μνήμη δεν ξεχνούν

  • Στουτγάρδη: Οι Πόντιοι έχουν μνήμη δεν ξεχνούν

Οι απανταχού Πόντιοι έχουν μνήμη και δεν ξεχνούν. Ειρηνική Πορεία και εθελοντική αιμοδοσία διοργανώθηκε στην Πόλη της Στουτγάρδης

Ο μήνας Μαϊος είναι σημαντικός για τον ποντιακό Ελληνισμό, συγκεκριμένα η ημερομηνία της 19ης Μαϊου, αφού στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Ελληνική Βουλή την όρισε ομόφωνα ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Όπως έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος οι ποντιακοί σύλλογοι της Βάδης-Βυρτεμβέργης ήταν δραστήριοι. Το Σάββατο, 17 Μαϊου 2014, έλαβε μέρος για 5η συνεχή χρονιά, η πλέον καθιερωμένη «Πορεία Ζωής» στην καρδιά της πόλης Στουτγκάρδης. Η πορεία ξεκίνησε από την πλατεία Wilhelmsplatz, απέναντι από το ελληνικό προξενείο. Στην κεφαλή ο πολιτικός επιστήμον κύριος Μιχάλης Χαραλαμπίδης, η κυρία GulanAvci (βουλευτής του σουηδικού κοινοβουλίου), ο κύριος JörgMatthiasFritz (βουλευτής των Πρασίνων του κοινοβουλίου της Β.Β.) και ο πρώην πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κύριος Ιωάννης Μπουρσανίδης. Η πορεία κύλησε ειρηνικά με το πλήθος να διαδηλώνει κατά του μεγαλύτερου εγκλήματος της ανθρωπότητας που υπέστησαν Πόντιοι, Θρακιώτες, Ίωνες, Ασσύριοι και Αρμένιοι στoν 20ο αιώνα. Φτάνοντας στον προορισμό, στην πλατεία Stauffenbergplatz, όπου βρίσκεται το μνημείο, το οποίο είναι αφιερωμένο σε όλους τους λαούς που υπέστησαν τη βία του ναζισμού, ο κ. Ιωάννης Μωυσίδης απεύθυνε χαιρετισμό. Αφού κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της γενοκτονίας, αλλά και για τα θύματα του ορυχείου Σόμα της Τουρκίας, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρος των ποντιακών συλλόγων στεφάνη κατέθεσαν η βουλευτής κ. GulanAvci και ο επιχειρηματίας κ. Αμανάτιος Ταγκαλίδης. Επίσης στεφάνη κατέθεσαν εκ μέρους του συλλόγου «κατά των Γενοκτονιών» ο κ. EthemKavalli και εκ μέρους της Ομοσπονδίας των Ασσυρίων ο κ. NouhroBaydono.

Η Βουλευτής του Σουηδικού κοινοβουλίου κυρία GulanAvciτόνισε ότι έιναι πεπεισμένη ότι η Τουρκία θα συμφιλιωθεί με το παρελθόν της μια μέρα, αλλά μόνο εάν η ανθρωπότητα συνεχίσει να ασκεί πίεση στην Τουρκία. Για αυτόν τον λόγο θεορεί πολύ βασικές και σημαντικές τις εκδηλώσεις μνήμης την συγκεκριμένη ημέρα αποτίνοντας φόρο τιμής στα θύματα της γενοκτονίας.

Ο Βουλευτής των Πράσινων του κοινοβουλίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης κύριος JörgMatthiasFritzαναφέρθηκε, στον συμβολισμό της ημέρας τονίζοντας την ιστορική αλήθεια «Σήμερα μνημονεύουμε τις διώξεις τις σφαγές, τις απελάσεις τις εκτοπίσεις, με τις σκληρές πορείες θανάτου και την εκδίωξη των επιζώντων της γενοκτονίας από τα έτη 1914 – 1923 τους Έλληνες του Πόντου».

Ο Κοινωνιολόγος και πολιτικός επιστήμων κύριος Μιχάλης Χαραλαμπίδης αναφέρθηκε στο 2010, όταν επισκέφθηκε την Σουηδία και συνομίλησε με βουλευτές του σουηδικού κοινοβουλίου. Σήμερα πιστεύει ότι το πνεύμα του WillyBrand θα συμβάλει στην αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από το κοινοβούλιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης και το κεντρικό κοινοβούλιο της Γερμανίας.

Τέλος ο AliErtem απαίτησε από την Τουρκία την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων, για να καρποφορήσουν οι θυσίες των ηρώων του Πόντου.

Την Δευτέρα, 19.05.2014 διοργανώθηκε, για πρώτη φορά, σε συνεργασία με τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό DRK εθελοντική αιμοδοσία, με σύνθημα «ΕΜΕΙΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ». Μέλη των ποντιακών σωματείων έδωσαν παρόν και πρόσφεραν αίμα, δίχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο ποντιακός Ελληνισμός ΔΕΝ ζητάει το αίμα του πίσω, αλλά μόνο την αναγνώριση της γενοκτόνιας των προγόνων του.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του κειμένου

Πηγή: europolitis.eu

Gallery