31 Οκτώβριος 2020, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Οκτώβριος 2020, 10:38

Διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα κατά του SARS-CoV-2 – Πόσο θα διαρκέσουν

  • Διάγγελμα Μητσοτάκη για τα νέα μέτρα κατά του SARS-CoV-2 – Πόσο θα διαρκέσουν
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Αναβολή σχεδόν 24 ωρών στο διάγγελμα του πρωθυπουργού δόθηκε από το Μαξίμου μετά τον φονικό σεισμό που χτύπησε τη Σάμο και τη Σμύρνη, ωστόσο σήμερα… κληρώνει για τα νέα μέτρα που στόχο θα έχουν τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού. Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.690 κρούσματα, αριθμό-ρεκόρ που δείχνει ότι η Ελλάδα σύντομα θα σπάσει το ψυχολογικό φράγμα των 2.000 κρουσμάτων.

Η Θεσσαλονίκη είναι στο επίκεντρο της πανδημίας, ενώ σε όλη τη βόρεια Ελλάδα υπάρχει μεγάλο ιικό φορτίο.

Οι ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα γίνουν γύρω στις 12:00. Στη συνέχεια από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης ο Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει το πακέτο οικονομικής στήριξης, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα κάνει την εξειδίκευση των μέτρων που θα εφαρμοστούν και ο Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, το κυβερνητικό σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα θα αφορά κυρίως τις «πορτοκαλί» περιοχές, καθώς σε όσες είναι ήδη σε κόκκινο συναγερμό εφαρμόζονται μίνι lockdown. Τα σχολεία δεν αναμένεται να κλείσουν, ούτε και τα καταστήματα λιανικής. Θα κλείσουν, ωστόσο, γυμναστήρια, αίθουσες ψυχαγωγίας, σινεμά και θέατρα.

Προβληματισμός υπάρχει για την εστίαση, με το μέτρο που προκρίνεται να είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου, το αργότερο μέχρι τις 10 το βράδυ, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το προσωρινό λουκέτο σε όλη την Ελλάδα.

Εφόσον επιλεγεί το σενάριο να κλείνουν νωρίτερα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τότε είναι πιθανό να αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Το σίγουρο είναι ότι σε όλη την Ελλάδα θα είναι υποχρεωτική η μάσκα παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ενώ στόχος είναι να αυξηθεί στο 60% όσων θα εργάζονται από το σπίτι. Τέλος, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό παραμένουν το μεγάλο ερωτηματικό.