30 Οκτώβριος 2020, 23:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2020, 23:26

Σε lockdown μπαίνει το Βέλγιο – Στέλνει ασθενείς με Covid-19 στη Γερμανία

  • Σε lockdown μπαίνει το Βέλγιο – Στέλνει ασθενείς με Covid-19 στη Γερμανία
    (Φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Τα 23.000 ξεπέρασαν την Πέμπτη τα κρούσματα κορονοϊού στο Βέλγιο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση της χώρας να διαλέξει το σκληρό δρόμο του lockdown. Αυτό σημαίνει ότι από τη Δευτέρα θα κλείσουν τα καταστήματα λιανικής που δεν διαθέτουν είδη πρώτης ανάγκης, όπως και τα κομμωτήρια, τα γυμναστήρια, τα παραθεριστικά θέρετρα και οι ζωολογικοί κήποι. Τα ξενοδοχεία θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά τα γεύματα θα σερβίρονται μόνο στα δωμάτια.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα παραμείνει από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί, με εξαίρεση τις Βρυξέλλες όπου οι μετακινήσεις απαγορεύονται από τις 22:00 μέχρι τις 6 το πρωί.

Οι διακοπές του φθινοπώρου θα παραταθούν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, όμως τα σχολεία δεν θα κλείσουν. Στα σπίτια θα επιτρέπεται επίσκεψη μόνο από ένα κοντινό πρόσωπο, οι δημόσιες συναθροίσεις θα επιτρέπονται μέχρι τέσσερα άτομα, και η τηλεργασία θα είναι υποχρεωτική όπου είναι εφικτό.

Η κατάσταση στη χώρα είναι τέτοια που ασθενείς με Covid-19 στέλνονται στη Γερμανία λόγω του συνωστισμού στα νοσοκομεία της χώρας. «Η αλληλεγγύη μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων αρχίζει να οργανώνεται. Μόνο σήμερα, 16 ασθενείς από νοσοκομεία της Λιέγης στάλθηκαν σε φλαμανδικά νοσοκομεία και τέσσερις σε γερμανικά νοσοκομεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Φρανκ Βαντενμπρούκε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ καθιέρωσαν συνεργασία για πιθανή μεταφορά ασθενών μεταξύ των κρατών-μελών.