30 Οκτώβριος 2020, 16:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2020, 16:57

Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον μεγάλο σεισμό στη Σάμο

  • Τι λένε οι σεισμολόγοι για τον μεγάλο σεισμό στη Σάμο
    Εικόνα από κτήριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές στο Βαθύ της Σάμου (φωτ.: samos24.gr)

Για αρκετούς μετασεισμούς από τον σφοδρότατο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο, τη Χίο και τα μικρασιατικά παράλια προειδοποιούν οι σεισμολόγοι και καλούν τους πολίτες να μην εισέρχονται σε «καταπονημένα» κτήρια.

Ήδη μέχρι στιγμής έχουν σημειωθεί αρκετοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο στα 4,2 Ρίχτερ (στις 15:19 σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο).

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας τόνισε, πάντως, ότι με βάση τα δεδομένα δεν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός από τον συγκεκριμένο των 6,7 Ριχτερ.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι ήταν ο κύριος σεισμός αλλά προέβλεψε ότι θα ακολουθήσουν ισχυροί μετασεισμοί της τάξεως ακόμη και των 6,2 ρίχτερ και οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μην πηγαίνουν κοντά σε κατοικίες που έχουν υποστεί ζημιές.

Ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν της τάξεως των 6,8 με 7 Ρίχτερ και για αυτό προκάλεσε τόσο μεγάλες καταστροφές στην Τουρκία. Σίγουρα, πρόσθεσε ο Κ Παπαζάχος, θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφύγει να μπει στα σπίτια που έχουν «καταπονηθεί».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.