30 Οκτώβριος 2020, 12:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2020, 12:35

Πέθανε ο Μεσούτ Γιλμάζ, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας

  • Πέθανε ο Μεσούτ Γιλμάζ, πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας
    Ο Μεσούτ Γιλμάζ (φωτ.: EPA / AFP / Jamal A. Wilson)

Ο Μεσούτ Γιλμάζ πέθανε σήμερα σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης. Τα τελευταία χρόνια, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα, που είχε επεκταθεί στον εγκέφαλο (στις 5 Μαΐου είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση). Ήταν 73 ετών.

Γνωστός για το μαχητικό του στιλ και τα χοντρά γυαλιά του, ο Μεσούτ Γιλμάζ υπήρξε υπουργός Εξωτερικών στη δεκαετία του 1980 και τρεις φορές πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας στη δεκαετία του 1990. Οι θητείες του σημαδεύτηκαν από κρίσεις σε μία δεκαετία ασταθών κυβερνήσεων συνασπισμού, πολιτικών σκανδάλων και την κλιμάκωση της σύγκρουσης με το PKK.

Η τελευταία του θητεία σημαδεύτηκε από την ένταση με τη γειτονική Συρία. Το 1998, ο Μεσούτ Γιλμάζ είχε απειλήσει τον τότε πρόεδρο της Συρίας Χαφέζ αλ-Άσαντ ότι «θα του βγάλει τα μάτια» για την υποστήριξή του προς το PKK, προκαλώντας την αντίδραση του αραβικού κόσμου.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ ηγήθηκε του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας πριν εγκαταλείψει την πολιτική έπειτα από συντριπτική ήττα στις εκλογές του 2002, τότε που στην εξουσία ανήλθε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ύποπτος για ατασθαλίες στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης τράπεζας στη δεκαετία του 1990, ο Μεσούτ Γιλμάζ ήταν ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός που δικάστηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για διαφθορά. Οι εναντίον του κατηγορίες στην συνέχεια αποσύρθηκαν. Επιχείρησε επάνοδο στην πολιτική το 2007, χωρίς επιτυχία.

Είχε γεννηθεί στις 6 Νοεμβρίου του 1947 και ήταν πατέρας δύο γιων, ο ένας από τους οποίους βρέθηκε νεκρός από σφαίρες στο σπίτι του το 2017.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Anadolu.