29 Οκτώβριος 2020, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Οκτώβριος 2020, 00:02

Politico: Η Μέρκελ ζήτησε τοπικά lockdown σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού

  • Politico: Η Μέρκελ ζήτησε τοπικά lockdown σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση του κορονοϊού
    (Φωτ.: EPA / Felipe Trueba)

Δραστικά μέτρα, άμεσα και γρήγορα, ζήτησε η Άνγκελα Μέρκελ από τους ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης της Συνόδου Κορυφής, την Πέμπτη. Η Γερμανίδα καγκελάριος, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Politico στις Βρυξέλλες, ζήτησε τοπικά lockdown σε όλα την Ευρώπη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως έχουν ήδη αργήσει.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστεί η πανδημία, φέρεται να είπε η Μέρκελ, επισημαίνοντας πως «Θα έπρεπε να το έχουμε κάνει νωρίτερα», ωστόσο οι πολίτες είναι κουρασμένοι, έπρεπε να δούμε «τα νοσοκομεία να γεμίζουν».

Ο δημοσιογράφος David M. Herszenhorn μετέδωσε ότι οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για την κόπωση των πολιτών που έχουν κουραστεί από την πανδημία του κορονοϊού και τα πέριξ αυτής.

«Υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη»
Την ανάγκη για «υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη» με στόχο την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κορονοϊού τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν η οποία συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των 27 κρατών-μελών.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημείωσε πως «Οι πολίτες ανησυχούν και κουράζονται, δικαίως. Αλλά χρειαζόμαστε υπομονή, πειθαρχία και αλληλεγγύη, για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση αυτού του ιού».

Η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο. «Όλη η Ευρώπη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κρίση ενωμένοι» υπογράμμισε ο Βέλγος πρωθυπουργός.