29 Οκτώβριος 2020, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2020, 23:46

Θεσσαλονίκη: Έκτακτο σχέδιο στήριξης της τοπικής οικονομίας λόγω κορονοϊού ζητά ο Τζιτζικώστας

  • Θεσσαλονίκη: Έκτακτο σχέδιο στήριξης της τοπικής οικονομίας λόγω κορονοϊού ζητά ο Τζιτζικώστας
    Π. Αρκουμανέας, Απ. Τζιτζικώστας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Την ανάγκη για έκτακτο σχέδιο δράσης για τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, λόγω των μέτρων που αναμένονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην περιοχή, επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και τους αντιπεριφερειάρχες Β. Πατουλίδου και Χ. Μήττα, στα γραφεία της ΠΚΜ.

Όπως επισημάνθηκε μετά τη συνάντηση, σε περίπου χίλιους πεντακόσιους ελέγχους για κορονοϊό που διενήργησε την Πέμπτη, με κινητές μονάδες του στην παραλία της Θεσσαλονίκης ο ΕΟΔΥ, η θετικότητα των κρουσμάτων ήταν πάνω από 5%, αν και η εικόνα μεταβάλλεται καθώς αυξάνονται οι έλεγχοι και γι’ αυτό έγινε έκκληση για μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, ώστε να υπάρξει μέχρι τις 20:00 καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Ο Απ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι η κεντρική διοίκηση και αυτοδιοίκηση και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους πόρους, εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς, πρέπει να μεριμνήσουν ώστε μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων περιορισμού της πανδημίας να προστατευτούν οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας, ιδίως στις περιοχές που μπαίνουν στο «κόκκινο» στάδιο του χάρτη της πανδημίας.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο «κόκκινο» πλέον. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουμε όλοι οι φορείς, η πραγματική οικονομία, οι πολίτες, ο καθένας ξεχωριστά να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, να προσπαθήσουμε διπλά και τριπλά από όσα κάναμε όλες τις προηγούμενες μέρες. Να αυξήσουμε και τους ελέγχους, αλλά κυρίως να αντιληφθούμε ότι ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά κρατάει στα χέρια του το εάν και για πόσο η Θεσσαλονίκη θα μείνει στο κόκκινο» δήλωσε ο περιφερειάρχης και συνέστησε τήρηση των οδηγιών των ειδικών, και συνέχισε:

«Η ελληνική κυβέρνηση θα ανακοινώσει αργότερα σήμερα όλα τα μέτρα και τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται. Αυτό που θέλω να ζητήσω ως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας από την κυβέρνηση είναι να μεριμνήσει για ένα έκτακτο σχέδιο δράσης για την οικονομία. Η οικονομία της περιοχής μας θα μπει σε περαιτέρω ύφεση λόγω των μέτρων αυτών, και πρέπει να μεριμνήσουμε όλοι μας –υπουργεία, η περιφέρεια ασφαλώς–, αξιοποιώντας ό,τι πόρους έχουμε, εθνικούς ή και ευρωπαϊκούς, να φροντίσουμε ώστε το επόμενο διάστημα να στηριχθεί η τοπική μας οικονομία, οι επιχειρήσεις μας, να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας και κυρίως να στηριχθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας, εκείνοι που θα πληγούν από τα μέτρα αυτά που θα εφαρμοστούν».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Ο Απ. Τζιτζικώστας ανέφερε ότι η ΠΚΜ ήδη επεξεργάζεται και πρόσθετες πρωτοβουλίες, όπως έκανε και στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, και υπογράμμισε ότι από αύριο το πρωί όλες οι υπηρεσίες της ΠΚΜ θα εξυπηρετούν το κοινό με τηλεφωνικά ραντεβού και μέσω διαδικτύου, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων.

Δηλώσεις Π. Αρκουμανέα
«Για τη Θεσσαλονίκη και για τις άλλες δύο περιοχές που σήμερα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι θα μπουν στο κόκκινο, ξέρουμε ότι πρέπει να τηρούν όλοι τα μέτρα, έχουμε δει σε άλλες περιοχές πάνε καλύτερα όταν έχουμε εφαρμόσει στοχευμένα τοπικά μέτρα.

»Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, το βλέπουμε αυτό σε όλη την Ευρώπη σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο Π. Αρκουμανέας.

Επισήμανε ότι τόσο το εξεταστήριο για κορονοϊό του ΕΟΔΥ, που λειτουργεί στην έδρα Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, όσο και τα άλλα δύο στο κεντρικό δήμο θα συνεχίσουν να λειτουργούν «με περισσότερο κόσμο και με μεγαλύτερο ωράριο, ώστε να γίνονται περισσότερες εξετάσεις με ραντεβού που κλείνονται μέσω των δημοσίων νοσοκομείων.

Ο Π. Αρκουμανέας αναφέρθηκε και στη πορεία των rapid test, που γίνονται από κινητά ιατρεία του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλονίκη, και κάλεσε τους πολίτες να σπεύσουν όσοι επιθυμούν να εξεταστούν ως τις 20:00 που θα γίνονται οι εξετάσεις. Όπως ανέφερε, τα θετικά κρούσματα σε 1.500 τεστ ήταν περίπου στο 5%, αλλά διευκρίνισε ότι η εικόνα μεταβάλλεται όσο αυξάνονται οι έλεγχοι.

«Έχουν υπάρξει αρκετά τα θετικά από το πρωί, η θετικότητα είναι πάνω από 5%, αλλά αυτό μεταβάλλεται. Συνήθως όσοι έρχονται πρώτοι πολύ νωρίς για ραντεβού είναι αυτοί που κάπως έχουν συμπτώματα, ή νιώθουν, άρα η θετικότητα μπορεί να είναι αυξημένη τις πρωινές ώρες και να δούμε τώρα στη συνέχεια της ημέρας θα έχουμε μια καλή εικόνα όταν ολοκληρωθούν τα τεστ. Η εικόνα μεταβάλλεται, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε αρκετές χιλιάδες. Να έρθουν στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου να εξεταστούν για να έχουμε μια καλή εικόνα», πρόσθεσε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.