29 Οκτώβριος 2020, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2020, 17:15

Δένδιας: Οι στιγμές επιτάσσουν ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας

  • Δένδιας: Οι στιγμές επιτάσσουν ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας
    Ο Νίκος Δένδιας υποδέχεται την βουλευτή του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)

Την αναγκαιότητα για ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα, επισήμανε στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος των συναντήσεών του με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων (με την εξαίρεση της Νέας Δημοκρατίας καθώς η σχετική επαφή θα γίνει τη Δευτέρα), όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αλβανία για την παραπομπή του ζητήματος της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Μια συμφωνία, η οποία χαίρει ευρύτατης αποδοχής και στις δύο χώρες και αναδεικνύει διεθνώς ότι η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα για το πώς θα πρέπει να επιλύονται οι διαφορές μεταξύ γειτονικών, φιλικών χωρών στον 21ο αιώνα: μέσω του καλόπιστου διαλόγου και της αρχής ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, σε αντιδιαστολή με τις αδιέξοδες, παράνομες και επικίνδυνες απόπειρες δημιουργίας τετελεσμένων από την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ, την περασμένη Δευτέρα: «Κατά την επίσκεψη αυτή τονίσθηκε η σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών μας σχέσεων με τη Ρωσία. Συγκρατώ, όμως, ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών προέβη και σε μία εξαιρετικής σημασίας δήλωση για το αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα –όπως ορίζεται σαφώς από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας– στα 12 ν.μ., γενικά, αλλά και ειδικά στο Αιγαίο. Η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερο βάρος, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι έγινε στην Αθήνα. Επίσης, είναι μία δήλωση η οποία καταλύει το μύθο περί δήθεν αντίρρησης της Ρωσίας για την επέκταση των 12 ν.μ. στο Αιγαίο».

Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του ο Ν. Δένδιας, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των κομμάτων «για το εποικοδομητικό πνεύμα» με το οποίο προήλθαν στην ενημέρωση αυτή και επανέλαβε «ότι οι στιγμές επιτάσσουν την ύπαρξη εθνικής ομοψυχίας όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα». «Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ανταπόκριση από τη μεγαλύτερη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων σ’ αυτήν την απαίτηση των καιρών», πρόσθεσε.