29 Οκτώβριος 2020, 11:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2020, 11:03

Αύριο η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη

  • Αύριο η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στη Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη
    Τα περίφημα ψηφιδωτά της Μονής της Χώρας πριν και μετά τις παρεμβάσεις (φωτ.: Twitter / Mahir Polat)

Τέσσερις μήνες και κάτι μετά την επίσημη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί, ένα ακόμα βυζαντινό μνημείο της Κωνσταντινούπολης μπαίνει στον ισλαμικό χάρτη. Η ιστορική Μονή της Χώρας με τα περίφημα ψηφιδωτά αύριο θα φιλοξενήσει την πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

Η απόφαση να γίνει τζαμί δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας.

Πέρσι το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε το δρόμο ακυρώνοντας κυβερνητική απόφαση του 1945 βάσει της οποίας είχε γίνει μουσείο. Πλέον η διαχείριση της Μονής της Χώρας, όπως και η διαχείριση της Αγια-Σοφιάς, ανήκει στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, την πανίσχυρη Diyanet.

Ο ναός που διασώζεται στη συνοικία Εντιρνέ Καπού, σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη, ήταν το καθολικό ελληνικού χριστιανικού μοναστηριού. Στους Τούρκους το μνημείο είναι γνωστό ως Καριγιέ Τζαμί (Kariye Camii) διότι μετατράπηκε από τους Οθωμανούς σε τζαμί κατά το 16ο αιώνα.

Αν και οι διεθνείς αντιδράσεις και για τη Μονή της Χώρας ήταν έντονες, η τουρκική κυβέρνηση δεν πτοήθηκε. Ήδη έχουν καλυφθεί οι αγιογραφίες, που αποτελούν εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής τέχνης. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη Αριάνα Φερεντίνου μεταδίδει ότι χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα με λευκές κουρτίνες και ότι σφραγίστηκε ο γυναικωνίτης.