29 Οκτώβριος 2020, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2020, 09:55

Βρετανία: Κάθε 9 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα κορονοϊού

  • Βρετανία: Κάθε 9 ημέρες διπλασιάζονται τα κρούσματα κορονοϊού
    (Φωτ.: EPA / Neil Hall)

Μεγάλος είναι ο ρυθμός εξάπλωσης της Covid-19 σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, όπου τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εννέα μέρες, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κορονοϊού έχει φτάσει πλέον το 1,6 (από 1,15 στις αρχές του μήνα).

Στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2,9, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολεγίου Imperial.

Τα νέα αυτά δεδομένα αυξάνουν την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση –που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του δείκτη R κάτω από 1–, να πάρει αυστηρότερα μέτρα ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και να μην περιορίζεται μόνο στα τοπικά και περιφερειακά lockdown. Οι θάνατοι από Covid-19 στη Βρετανία έχουν ξεπεράσει τους 45.675 (οι περισσότεροι σε όλη την Ευρώπη) και τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 943.000.

Ο ρυθμός νέων κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου είναι πλέον υπερδιπλάσιος απ’ ό,τι στις αρχές του μήνα, με ένα στα 78 άτομα που κάνουν τεστ να βγαίνουν θετικά στον ιό, σύμφωνα με τη μελέτη React-1 του Imperial. Εκτιμάται ότι περίπου 96.000 άνθρωποι μολύνονται από τον κορονοϊό κάθε μέρα στη Βρετανία, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (ταχύτερα στους 55 έως 64 ετών, αλλά οι περισσότερες λοιμώξεις παραμένουν στους 18 έως 24 ετών), καθώς και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με το βορρά να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Για «ανησυχητική εικόνα της κατάστασης και για μια κρίσιμη περίοδο στο δεύτερο κύμα» έκανε λόγο ο καθηγητής Πολ Έλιοτ, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Imperial, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το BBC και τους **Financial Times**. Τόνισε δε την ανάγκη να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αλληλεπιδρούν, ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Επιπλέον, ο καθηγητής Στίβεν Ράιλι δήλωσε ότι τα υφιστάμενα μέτρα δεν είναι επαρκή, σημειώνοντας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει πριν από τα Χριστούγεννα, καθώς ο ρυθμός αύξησης είναι πραγματικά πολύς γρήγορος».

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔρ.