29 Οκτώβριος 2020, 00:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Οκτώβριος 2020, 00:46

Η επέτειος του «ΟΧΙ» σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες (φωτο)

  • Η επέτειος του «ΟΧΙ» σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες (φωτο)
    (φωτ.: facebook/ vlasiskostas)

Με τη δέουσα τιμή γιορτάστηκε η 80η επέτειος του «ΟΧΙ» στην Αλβανία, σε εκδηλώσεις που διοργάνωσε η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα από κοινού με την αλβανική κυβέρνηση ανήμερα της εθνικής εορτής.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στα δύο στρατιωτικά νεκροταφεία των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του '40, σε αυτό της Κλεισούρας και στο ελληνικό μειονοτικό χωριό Βουλιαράτες.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Βλάσης και την αλβανική η αναπληρωτής επιτελάρχης του αλβανικού στρατού, ταξίαρχος Μανουσάκε Σέχου και ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου Οδυσσέας Κότε. Λόγω κορονοϊού απουσίασαν φέτος οι εκατοντάδες συγγενείς και φίλοι των πεσόντων. Τιμές απότισαν τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Χαιρετίζοντας τους παρευρισκόμενους στα δύο νεκροταφεία ο υφυπουργός Εξωτερικών εξήρε τον ηρωισμό των Ελλήνων στο Έπος του '40 και αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν υποκύπτει και δεν υποχωρεί. Απευθυνόμενος στα μέλη της εθνικής ελληνικής μειονότητας, είπε ότι πρέπει να νιώθετε περήφανοι που ζείτε στα εδάφη αυτά, επισημαίνοντας ότι δεν είστε μόνοι.

Ο Κωσταντίνος Βλάσης ευχαρίστησε την αλβανική κυβέρνηση για τη συνεργασία σε εφαρμογή της συμφωνίας του 2009 για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό της ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών.

«Χρόνια πολλά σε όλους από τη θρυλική στενωπό της Κλεισούρας, όπου οι πρόγονοί μας πολέμησαν μέχρις εσχάτων κρατώντας τη σημαία μας ψηλά! Σαν σήμερα οι Έλληνες είπαν το Μεγάλο "ΟΧΙ" και δίδαξαν σ' ολόκληρη την υφήλιο τι πάει να πει ανδρεία κι αυταπάρνηση. Σήμερα τιμούμε την μνήμη όλων εκείνων που πολέμησαν ως ήρωες για να μπορούμε εμείς να ζούμε ελεύθεροι και οφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις αξίες που μας κληροδότησαν. Οι Έλληνες δεν υποκύπτουμε και δεν υποχωρούμε! Οι Έλληνες στεκόμαστε δυνατοί μπροστά στις προκλήσεις των καιρών! Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940! Ζήτω το Έθνος!» έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Εξωτερικών. Ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου μετέφερε τη δέσμευση της κυβέρνησής του για τη συνέχιση της στενής συνεργασίας σε εφαρμογή της ανωτέρω συμφωνίας.

Έχουν εντοπιστεί 130 σημεία στην αλβανική επικράτεια όπου υπάρχουν τάφοι των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του '40. Σε δέκα σημεία στην περιφέρεια Αργυροκάστρου η ανίχνευση πραγματοποιείται με σύγχρονα μηχανήματα. Μέχρι τώρα έχουν ενταφιαστεί στα δύο νεκροταφεία τα οστά άνω των 1.300 πεσόντων. Προς τιμήν των Ελλήνων ηρώων στα στρατιωτικά νεκροταφεία κατατέθηκαν στεφάνια από τους επισήμους των δύο χωρών και τις τοπικές αρχές της εθνικής ελληνικής μειονότητας.


Μία αγκαλιά για τη μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τον υφυπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Βλάση

Λουλούδια στο μνήμα του Κωνσταντίνου Κατσίφα
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο ετών από το θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, επισκέφθηκε το σημείο ταφής του στις Βουλιαράτες Δερόπολης, για να αφήσει ένα λουλούδι αλλά και για να συλλυπηθεί τους γονείς του.

Gallery