28 Οκτώβριος 2020, 21:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2020, 21:20

Γερμανία: Lockdown περιορισμένου τύπου από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου (βίντεο)

  • Γερμανία: Lockdown περιορισμένου τύπου από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου (βίντεο)
    (Φωτ.: EPA / Hayoung Jeon)

Μερικό lockdown, από τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα, για όλη τη Γερμανία αποφάσισαν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια. Την ανακοίνωση έκανε η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος, καλώντας τους πολίτες σε μια «μεγάλη εθνική προσπάθεια».

Η Άνγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη μέρα» και, ανακοινώνοντας τα νέα μέτρα περιορισμού, μίλησε για εκθετική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Όπως τόνισε, «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει να δράσουμε. Και μάλιστα τώρα!». Ομοσπονδία και κρατίδια έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία, την εργασία και την οικονομική κατάσταση των ανθρώπων, προσέθεσε.

Τα νέα μέτρα
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψή της με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων, από την προσεχή Δευτέρα ισχύουν τα εξής:

  1. Κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο
  2. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία
  3. Θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά
  4. Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις
  5. Ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

Η πολιτεία ζήτησε και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι, διευκρινίζοντας πως η γενική κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου σε δύο εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελάριος, θα υπάρξει και νέα έκτακτη ενίσχυση των επαγγελματιών οι οποίοι θα πληγούν από τους νέους περιορισμούς. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς είχε, σύμφωνα με την BILD, αναφερθεί σε αναπλήρωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων στο 75% και των μεγαλύτερων επιχειρήσεων στο 70%. Το κόστος για το κράτος θα ανέλθει σε 7-10 δισεκατομμύρια ευρώ.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη Φαίη Καραβίτη.