28 Οκτώβριος 2020, 20:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2020, 20:30

Η Τουρκία κάλεσε τον Γάλλο επιτετραμμένο για το σκίτσο στο Charlie Hebdo

  • Η Τουρκία κάλεσε τον Γάλλο επιτετραμμένο για το σκίτσο στο Charlie Hebdo
    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας από ψηλά (φωτ.: Facebook / Republic of Turkey Ministry of Foreign Affairs)

Εξηγήσεις ζήτησε σήμερα η Τουρκία από τον Γάλλο επιτετραμμένο στην Άγκυρα, σχετικά με το σκίτσο που δημοσίευσε η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo.

Το επίμαχο σκίτσο απεικονίζει τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάθεται φορώντας ένα λευκό μπλουζάκι και εσώρουχο, κρατώντας ένα ποτό κι έχοντας δίπλα του μια γυναίκα που φοράει ισλαμική χιτζάμπ.

Τούρκοι αξιωματούχοι περιέγραψαν το σκίτσο ως μια «αηδιαστική προσπάθεια».

Της ανακοίνωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για το ό,τι ζήτησε εξηγήσεις από τον Γάλλο επιτετραμμένο, είχε προηγηθεί δήλωση του Γάλλου υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων Κλεμάν Μπον, ότι η Γαλλία θα συνηγορήσει υπέρ της επιβολής «κυρώσεων» σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε βάρος της Τουρκίας.

«Θα πιέσουμε υπέρ (της επιβολής) ευρωπαϊκών μέτρων σθεναρής αντίδρασης, μεταξύ άλλων το πιθανό εργαλείο των κυρώσεων», είπε ο Μπον, ενώπιον της γαλλικής Γερουσίας.

«Το τελευταίο επεισόδιο, που ξεπερνά κάθε ημέρα τα όρια του απαράδεκτου, με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος προσέβαλε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι χαρακτηριστικό (…) μιας συνολικής στρατηγικής της Τουρκίας να πολλαπλασιάζει τις προκλήσεις προς πάσα κατεύθυνση», συμπλήρωσε. «Ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος: να ασκεί μέγιστη πίεση στους γείτονές της και ειδικά στην ΕΕ. Υπήρξαμε για παρά πολύ καιρό αφελείς», επισήμανε ο Μπον.