28 Οκτώβριος 2020, 10:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2020, 10:35

«Σαρώνει» ο κορονοϊός σε βόρεια Ελλάδα και νέες ηλικίες

  • «Σαρώνει» ο κορονοϊός σε βόρεια Ελλάδα και νέες ηλικίες
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Χωρίς να έχουμε μπει ακόμα στην καρδιά του χειμώνα, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα χθες προκάλεσε… ίλιγγο, με τον Σωτήρη Τσιόδρα να επιστρέφει μετά από μήνες στην καθιερωμένη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας προκειμένου να τονίσει ότι «είναι η ώρα της συνείδησης».

Η ημερήσια αύξηση ξεπέρασε τα 500 κρούσματα, και πλέον έχουμε το ρεκόρ των 1.259 νέων μολύνσεων σε μία ημέρα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή εντοπίζεται στη βόρεια Ελλάδα – ήδη τα Ιωάννινα και οι Σέρρες μπήκαν σε τοπικό lockdown, ενώ η Θεσσαλονίκη «κοντράρει» την Αττική σε ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, στο πορτοκαλί μετακινήθηκαν η Ροδόπη και η Νάξος, οριακή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Λάρισα.

Εν τω μεταξύ, τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στις ηλικίες 19-39 ετών. Εκτιμάται ότι η τεράστια αύξηση κρουσμάτων στους νέους, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, θα επηρεάσει και θα αποτυπωθεί επιδημιολογικά στις μεγαλύτερες ηλικίες σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Ανησυχητικός είναι και ο αριθμός των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων ασθενών, μιας και εμφανίζει διαρκή αύξηση. Το προηγούμενο 24ωρο οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 ανέρχονταν σε όλη τη χώρα σε 922, με τους 6 στους 10 που είναι σε ΜΕΘ να βρίσκονται σε νοσοκομεία εκτός Αττικής.

Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη όχι σταθεροποίησης των κρουσμάτων, αλλά μείωσής τους με τα νέα μέτρα. «Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα, ασχέτως με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου», εκτίμησε.