27 Οκτώβριος 2020, 23:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2020, 23:29

Με γελοιογραφία του Ερντογάν κυκλοφορεί το Charlie Hebdo την Τετάρτη

  • Με γελοιογραφία του Ερντογάν κυκλοφορεί το Charlie Hebdo την Τετάρτη
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μια γελοιογραφία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι το εξώφυλλο του τεύχους αυτής της εβδομάδας του Charlie Hebdo, που θα κυκλοφορήσει την Τετάρτη (28/10), όπως γνωστοποίησε σήμερα στο Τwitter το σατιρικό γαλλικό περιοδικό, κλιμακώνοντας πιθανώς τον πόλεμο λέξεων που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Τούρκου προέδρου και των υποστηρικτών της ελευθερίας του λόγου στη Δύση.

Το σημερινό tweet του εβδομαδιαίου περιοδικού εμφανίζει ένα εξώφυλλο με μια καρικατούρα του Ερντογάν να κάθεται σε μια καρέκλα και να σηκώνει το φόρεμα μιας γυναίκας αποκαλύπτοντας τα οπίσθιά της και φέρει τον τίτλο: «Ερντογάν: Στην ιδιωτική του ζωή, είναι πολύ αστείος». Το τεύχος του Charlie Hebdo αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τετάρτη.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της έκφρασης ενός κύματος θυμού μουσουλμανικών χωρών, αφού το Charlie Hebdo επέλεξε να αναδημοσιεύσει σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, γεγονός που είχε εξοργίσει τους μουσουλμάνους πριν από μια δεκαετία. Η απεικόνιση των προφητών απαγορεύεται αυστηρά από το Ισλάμ.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ότι επιτρέπει την εξάπλωση της ισλαμοφοβίας επειδή δεν απαγόρευσε τη δημοσίευση των γελοιογραφιών. Ο Μακρόν απάντησε υπερασπίζοντας σθεναρά το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, πιο πρόσφατα στην κηδεία του Σαμουέλ Πάτι, του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε στη Γαλλία λίγο αφότου έδειξε σε μαθητές του κάποια από τα σκίτσα του Charlie Hebdo κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος για την ελευθερία του λόγου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa.