27 Οκτώβριος 2020, 20:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2020, 20:40

Τσιόδρας για κορονοϊό: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες – Να μην περάσει η μετάδοση από τους νέους στους ηλικιωμένους

  • Τσιόδρας για κορονοϊό: Κρίσιμες οι επόμενες δύο εβδομάδες – Να μην περάσει η μετάδοση από τους νέους στους ηλικιωμένους
    Ο Σωτήρης Τσιόδρας (φωτ αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Σε δραματικούς τόνους κινήθηκε η επανεμφάνιση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας. «Είναι αδύνατο να ελεγχθεί η διασπορά του ιού, χρειαζόμαστε μία ώριμη συνείδηση, ωστόσο δεν χάνουμε την ελπίδα μας και εξακολουθούμε να παλεύουμε» είπε ο καθηγητής. Όπως ανέφερε, η ζωή μας συνεχίζεται με μέτρα, σημειώνοντας παράλληλα πως «το απαγορευτικό έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία, τεράστιες πνευματικές και ψυχικές συνέπειες».

Ήταν ξεκάθαρος για το lockdown, τονίζοντας πως προς το παρόν δεν είναι κάτι που συζητείται έντονα στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα, καθώς «θα είναι η τελευταία μας επιλογή».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να οδηγηθούμε πανευρωπαϊκά σ' αυτή την επιλογή αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα. Η επιτροπή προσπαθεί να αποφύγει το απαγορευτικό στη χώρα, αλλά «καθοριστικό ρόλο θα παίξει η προσωπική επιλογή του καθενός μας, κατά πόσο δηλαδή θα σεβαστεί τον διπλανό του και θα εφαρμόσει τα μέτρα» επισήμανε.

Χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμες τις επόμενες δύο εβδομάδες. Όπως είπε, έχει παρατηρηθεί ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες από όταν αρχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα στους νέους, ο ιός μεταδίδεται και στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών.

Όπως είπε ο Σ. Τσιόδρας, αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ελβετίας, «η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται αν η θετικότητα συνεχίσει να είναι πάνω από 4%». Ο ίδιος αποκάλυψε ότι τώρα η θετικότητα, ο δείκτης δηλαδή θετικών διαγνώσεων στα νοσοκομεία είναι 4,4%, ενώ πριν από δύο εβδομάδες ήταν περίπου στο 3%. Το κέντρο ελέγχου νοσημάτων (CDC), όπως σημείωσε ο καθηγητής «βάζει ως όριο το 4% θετικότητας». «Είμαστε εκεί και στόχος μας είναι εφαρμόζοντας τα μέτρα να το μειώσουμε κάτω από 4%, έχουμε αυτό το περιθώριο» κατέληξε.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την επιβολή νέων μέτρων, είπε ότι το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί στην επιτροπή, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σκεφτόμαστε κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να δουλέψουν παραπάνω, επιπλέον δηλαδή στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί».

Μάλιστα, θέλοντας να φέρει ένα παράδειγμα, τόνισε ότι υπάρχουν περιστάσεις στη ζωή μας που πρέπει να μιλήσουμε φωναχτά, να είμαστε πολύ κοντά ο ένας στον άλλον, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διασκέδαση. Όπως είπε «η μουσική καλό είναι να είναι χαμηλά ώστε να ακουγόμαστε και να μην απαιτείται να φωνάζουμε περισσότερο, καθώς όσο περισσότερο φωνάζουμε τόσο περισσότερο αεροσταγονίδια εκπέμπονται από το στόμα μας» .

Συζήτηση για νέα μέτρα στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων
Χωρίς να θέλει να αποκαλύψει ποια μέτρα θα συζητηθούν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων την ερχόμενη Πέμπτη, μίλησε για επανεξέταση των αποστάσεων στην εστίαση και στην άθληση, ιδίως στα σπορ που χρειάζονται σωματική επαφή.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο Σ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος τονίζοντας ότι «επελαύνει η διασπορά του ιού και απειλείται το σύστημα υγείας ιδίως στη βόρεια Ελλάδα». Όπως εξήγησε, έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη περίοδο αρκετών μηνών μέχρι τον Ιανουάριο και προσέθεσε ότι σαφώς το δεύτερο κύμα του κορονοϊού στη χώρα μας είναι χειρότερο, τονίζοντας ότι είναι κάτι το οποίο αναμέναμε. «Είναι η ώρα της συνείδησης και η ώρα να μιλήσουν οι καρδιές είναι μια επιλογή ελευθερίας η τήρηση των μέτρων» υπογράμμισε.

Ο καθηγητής δήλωσε αισιόδοξος για το εμβόλιο επισημαίνοντας ότι θα έρθει ίσως και γρηγορότερα.

«Υπάρχει ελπίδα, δεν θα χάσουμε την ελπίδα, αλλά δεν μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά στη διασπορά. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες αλλά η μάσκα, η απόσταση είναι η μοναδική μας επιλογή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μιλώντας προσωπικά, είπε ότι έχει να πάει σε καφέ και εστιατόριο από τον προηγούμενο Φεβρουάριο και προσέθεσε ότι «όταν κριθεί αναγκαίο να συναντήσω ένα φίλο μου δεν θα βγάλω τη μάσκα ούτε στο εστιατόριο όσο του μιλώ, παρά μόνο όταν είναι για να φάω».

Συμπλήρωσε επίσης ότι η σωστή χρήση της μάσκας, ιδίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, το πλύσιμο των χεριών, που δεν μεταφέρει τον ιό στα μάτια, και η αποφυγή του συγχρωτισμού θα πρέπει να είναι η καθημερινότητά μας στο εξής. «Ο ιός δεν σέβεται κανέναν, δεν υπάρχουν όρια, θα διασπαρεί –εφόσον τον έχει ένας θα τον διασπείρει. Όταν εμείς επιβάλουμε μία συμπεριφορά στον εαυτό μας την εφαρμόζουμε πιο εύκολα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Περιφειακές Ενότητητες με μεγάλο αριθμό νέων κρουσμάτων
Από τα 1.259 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα 1.193 είναι εγχώρια κρούσματα, τα 112 συνδέονται με γνωστές συρροές (οι 51 προέρχονται από το ΚΥΤ Χίου). Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Περιφέρεια Αττικής που μετρά 295 νέα κρούσματα, εκ των οποίων 15 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Επίσης, 291 κρούσματα καταγράφηκαν στην ΠΕ Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 10 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Την ίδια ώρα, μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19 έχουν η ΠΕ Ροδόπης (73 εκ των οποίων 13 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 6 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), η ΠΕ Χίου (61 εκ των οποίων 51 συνδέονται με συρροή στο ΚΥΤ Χίου), η ΠΕ Σερρών (55 κρούσματα εκ των οποίων 26 προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία του ΕΟΔΥ, ενώ 1 συνδέεται με γνωστή συρροή), η ΠΕ Λάρισας (47 εκ των οποίων 14 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), η ΠΕ Χαλκιδικής (22), η ΠΕ Ιωαννίνων (21 εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές), η ΠΕ Έβρου (20), η ΠΕ Πέλλας (20), η ΠΕ Αχαΐας (18 εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές), η ΠΕ Δράμας (18).