28 Οκτώβριος 2020, 19:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2020, 19:09

Αλεξάνδρεια: Οι Έλληνες γιορτάζουν τον ένα αιώνα των Αγίων Αναργύρων στο Αμπουκίρ

  • Αλεξάνδρεια: Οι Έλληνες γιορτάζουν τον ένα αιώνα των Αγίων Αναργύρων στο Αμπουκίρ
    (Φωτ.: ekalexandria.org / Νίκος Κάτσικας)

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος για έναν από τους πιο παλιούς ναούς της ελληνικής παροικίας στην Αίγυπτο, του ιστορικού ναού των Αγίων Αναργύρων στο Αμπουκίρ, που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από την Αλεξάνδρεια.

Είναι η ίδια περιοχή όπου Έλληνες δημιούργησαν επί πατριαρχίας Μελετίου Μεταξάκη μεγάλη ελληνορθόδοξη κοινότητα στις αρχές του 20ού αιώνα, που έζησε σημαντικές στιγμές και έφτασε στην πλήρη συρρίκνωση και τελικά το κλείσιμό της το 1952, με μοναδικό στοιχείο που της έχει απομείνει να είναι αυτός ο ξύλινος στην κατασκευή σεμνός ναός των Αγίων Κύρου και Ιωάννη, από όπου πήρε και την ονομασία της όλη η περιοχή, το Αμπουκίρ.

Ο ναός άρχισε να κατασκευάζεται από την εποχή του Πατριάρχη Φωτίου (1900-1926), με δαπάνες τότε ενός ομογενούς, του Πέτρου Ζούρου, και ολοκληρώθηκε το 1936 με την οικονομική στήριξη των Αλεξανδρινών Ελλήνων.

Τις τελευταίες δεκαετίες, και μέχρι πριν από λίγα χρόνια –και μέχρι το θάνατό του–, ο καταγόμενος από την Ήπειρο Αιγυπτιώτης Περικλής Τσαπάρης, που είχε το ονομαστό γειτνιάζον παραθαλάσσιο ελληνικό εστιατόριο «Ζεφύριον», είχε αναλάβει να φροντίζει το ναό. Μετά το θάνατό του, το έργο αυτό ανέλαβε εξ ολοκλήρου το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Δίπλα από το ναό υπήρχε και η θερινή κατοικία του εκάστοτε Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έως της εποχής του Νικολάου ΣΤ΄, ενώ την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, το εκκλησάκι επισκέφθηκαν πολλοί Έλληνες αξιωματικοί που αγωνίστηκαν στις μάχες του Ελ Αλαμέιν εναντίον του ιταλογερμανικού άξονα.

Στις μεγάλες εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ιστορικού ναού των Αγίων Αναργύρων στο Αμπουκίρ, στις 30 Οκτωβρίου, θα προεξάρχει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ν. Κάτσικας.