27 Οκτώβριος 2020, 15:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2020, 15:57

Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία για το μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα

  • Η ΕΕ προειδοποιεί την Τουρκία για το μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα
    Εξωτερική άποψη της έδρας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA / Olivier Hoslet)

Η έκκληση για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων που έγινε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αντίθετη στο πνεύμα των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί με τις Βρυξέλλες και θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την ΕΕ, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συμφωνίες προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι οι προτροπές για μποϊκοτάζ είναι αντίθετες με τα συμφωνηθέντα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συνδέονται με μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης που τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995. Τα στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι το 2019 ήταν ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ένωσης, η οποία με τη σειρά της είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Άγκυρας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει καλέσει σε μποϊκοτάζ για να εκμεταλλευθεί την έκρηξη οργής στον μουσουλμανικό κόσμο κατά του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η Γαλλία δεν θα υποχωρήσει ούτε ως προς τα σκίτσα του Μωάμεθ ούτε ως προς την ελευθερία της έκφρασης.