28 Οκτώβριος 2020, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2020, 20:26

Η συμβολή της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης στο Έπος του ’40

  • Η συμβολή της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης στο Έπος του ’40
    (Φωτ.: Εστία Νέας Σμύρνης)

Έλληνας στρατιώτης που πολεμά στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο ευχαριστεί με επιστολή του τον αείμνηστο πρόεδρο της ΕΣΤΙΑΣ Πάνο Χαλδέζο για την πολύτιμη αρωγή του σωματείου με την αποστολή μάλλινων ειδών ρουχισμού και τροφίμων πρώτης ανάγκης για την υποστήριξη των Ελλήνων στρατιωτών που πολεμούν στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Έλαβα το από ‪1/1/41 δελτάριό Σας γιομάτο από πρωτοχρονιάτικες ευχές και σας ευχαριστώ πολύ.
Βεβαιώνω σε προηγούμενήν μου επιστολή στην οποία σας έγραψα ότι έλαβα τόσο το δέμα με τα μάλλινα ήδη όσο και τ’ άλλο με τα θερμαντικά τρόφιμα.
Μένομε συγκινημένοι για το θερμό Σας ενδιαφέρον που δεν παύει να μας παρακολουθεί ίσαμε τα αλβανικά βουνά και για το οποίο Σας παρακαλώ να δεχθήτε τις πιο θερμές ευχαριστίες μας.
8/2/1941
Μετά τιμής
Κοντογιώργης

Τα επιστολικά δελτάρια των Ελλήνων φαντάρων που πολέμησαν στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940 φωτίζουν ανεξερεύνητες πτυχές της ιστορικής δράσης της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης!

Από τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1940, πρώτη η ΕΣΤΙΑ, μέσα από τον περιορισμένο τότε χώρο της, κινητοποίησε όχι μόνο τα μέλη της αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Νέας Σμύρνης, μεταβάλλοντας ολόκληρη την πόλη σε πλεκτήριο μάλλινων ρούχων. Εκατοντάδες μεγάλα δέματα στάλθηκαν στο Μέτωπο, και ολόκληρη η δύναμη της 2ης Μεραρχίας εφοδιάστηκε με τέσσερα μάλλινα είδη κατ’ άνδρα.

Με την εθνική αυτή προσπάθεια η ΕΣΤΙΑ ήρθε πρώτη σ’ όλη την Ελλάδα, μετά την ημικρατική οργάνωση «Η φανέλα του στρατιώτη», της οποίας το ¼ του συνολικού αριθμού μάλλινων ανήκε στην ΕΣΤΙΑ.

Εκτός των μάλλινων ρούχων, 3.000 δέματα τροφίμων, ποτών και λοιπών ειδών στάλθηκαν στο Μέτωπο για τα μαχόμενα παιδιά της Νέας Σμύρνης και άλλων περιοχών. Αυτό βεβαιώνεται τόσο από το υπουργείο Στρατιωτικών όσο και από τις επιστολές των ευγνωμονούντων πολεμιστών μας, όπως και των Λόχων και Ταγμάτων τους.

Οι επιστολές αυτές φυλάσσονται στο αρχείο της Βιβλιοθήκης της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης. Ο αναγνώστης μπορεί να έχει ελεύθερη πρόσβαση στο μεγεθυμένο αντίγραφο της κάθε επιστολής.

  • Η Βιβλιοθήκη της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης λειτουργεί για το αναγνωστικό κοινό ‪από Δευτέρα έως Παρασκευή τις ώρες 0‪9:00-17:00, εκτός των επίσημων αργιών.
  • Πηγή: ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης / facebook.