27 Οκτώβριος 2020, 14:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2020, 14:49

Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα

  • Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία: Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα
    Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποδέχεται τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ (φωτ.: Γραφείο Τύπου ΥΠΕΞ / Χάρης Ακριβιάδης)

Νέο ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Νίκος Δένδιας μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. «Η περιοχή μας δεν θα επιστρέψει στον 19ο αιώνα. Θα πορευτεί στον 21ο αιώνα στη βάση όσων έχουμε πετύχει», τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τους ομολόγους του.

Όπως σημείωσε, υπήρξε ενημέρωση για όλες τις πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας, «η οποία επιμένει στην προκλητική γραμμή της».

Σχετικά με τη νέα NAVTEX για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αλλά και για την επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου στα Βαρώσια, δήλωσε: «Έχουμε καταδικάσει απερίφραστα αυτές τις ενέργειες». Πρόσθεσε δε ότι κοινή συνισταμένη των επαφών του ήταν ν’ αναζητηθεί τρόπος ανάσχεσης της τουρκικής προκλητικότητας.

Μάλιστα, σημείωσε πως το «αντίδοτο» στις κινήσεις της Τουρκίας είναι μία πολυμερής συνεργασία που θα λειτουργήσει προς όφελος της ευημερίας στην περιοχή. Σχετικά με την τριμερή συνάντηση είπε ότι το σχήμα είναι ανοιχτό στη διεύρυνση υπό την προϋπόθεση του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο.

«Ανταλλάξαμε απόψεις για το πώς θα εμβαθύνουμε την επωφελή μας σχέση», σημείωσε για τις συνομιλίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Γκάμπι Ασκενάζι, αναφερόμενος στους τομείς της άμυνας, της ασφάλειας, της διαχείρισης υδάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας, της εκπαίδευσης, αλλά και της διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς.