27 Οκτώβριος 2020, 12:35 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2020, 13:05

Νέα μέτρα στις Σέρρες για τον κορονοϊό, για την αποφυγή του lockdown

  • Νέα μέτρα στις Σέρρες για τον κορονοϊό, για την αποφυγή του lockdown
    Τεστ για κορονοϊό στην κεντρική πλατεία των Σερρών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Την εφαρμογή νέων έκτακτων μέτρων με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού αποφάσισε ο Δήμος Σερρών κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων.

Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η αναστολή:

  • της λειτουργίας όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων,
  • της παραχώρησης σχολικών και δημοτικών χώρων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους,
  • όλων των παραστάσεων του ΔΗΠΕΘΕ, και
  • των τμημάτων της σχολής χορού και γυμναστικής της δημοτικής επιχείρησης.

Επίσης, αποφασίστηκε η προμήθεια υγειονομικού υλικού, η καθημερινή απολύμανση των παιδικών χαρών και η ενίσχυση της αστυνομικής διεύθυνσης Σερρών με το δυναμικό της δημοτικής αστυνομίας και άλλων υπηρεσιών του δήμου και της περιφέρειας για τη συγκρότηση πρόσθετων μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι ν’ αποφευχθεί η επιβολή ενός lockdown.

«Οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες. Γι’ αυτό το λόγο λαμβάνουμε νέα, δραστικά μέτρα, σε πρώτη φάση για μία εβδομάδα. Παρότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του δήμου δεν έχουν ακόμη θεσμική αρμοδιότητα, ό,τι δυνάμεις διαθέτουμε θα τις δώσουμε στην κοινή προσπάθεια», πρόσθεσε.

Δειγματοληπτικά τεστ
Η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ και τα κλιμάκια ελέγχου θα παραμείνουν στις Σέρρες ολόκληρη την εβδομάδα διενεργώντας δειγματοληπτικά τεστ στον γενικό πληθυσμό. Καθημερινά πραγματοποιούνται περί τα 300 τεστ ενώ μέχρι στιγμής είναι αρκετά μεγάλη η προσέλευση.

Επίσης, περιπολικά κυκλοφορούν καθημερινά στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μεταδίδοντας ηχητικό μήνυμα με το οποίο υπενθυμίζει στους πολίτες ότι πρέπει να φορούν μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις.

Ανησυχία για την «Κωστοπούλειο Στέγη»
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι έλεγχοι και στην «Κωστοπούλειο Στέγη» φροντίδας ηλικιωμένων, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί συνολικά 19 κρούσματα.

Μέχρι χθες το απόγευμα τέσσερεις τρόφιμοι είχαν μεταφερθεί στο ΑΧΕΠΑ, και σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν άλλοι τρεις.

Ο διευθυντής της μονάδας Κώστας Καραμούτσος εξέφρασε την αγωνία του για την εξέλιξη της όλης κατάστασης, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τηρούνταν με αυστηρότητα όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα και ότι γίνονταν τακτικοί έλεγχοι σε όλο το προσωπικό και τους φιλοξενούμενους.

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι όλα τα θετικά κρούσματα εντοπίζονται μόνο σε μία πτέρυγα. Η «Κωστοπούλειος Στέγη» φροντίδας ηλικιωμένων φιλοξενεί συνολικά 113 άτομα.

Γρήγορα τεστ και στη Δράμα
Στη γειτονική Δράμα κλιμάκιο του ΕΟΔΥ συνεχίζει τη διενέργεια γρήγορων τεστ για την ανίχνευση κρουσμάτων κορονοϊού σε πολίτες που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα θετικά κρούσματα, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης που πραγματοποιείται.

Από την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρείται αυξητική τάση, γεγονός που έχει κινητοποιήσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τους τοπικούς φορείς.

  • Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Β. Λωλίδης.