28 Οκτώβριος 2020, 09:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Οκτώβριος 2020, 09:38

Το εθνικό και φιλανθρωπικό έργο τριών ιστορικών ποντιακών σωματείων τη δεκαετία του 1940 (βίντεο)

  • Το εθνικό και φιλανθρωπικό έργο τριών ιστορικών ποντιακών σωματείων τη δεκαετία του 1940 (βίντεο)
    (Φωτ.: αρχείο Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί»)

Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο διαδικτυακή εκδήλωση, αναδεικνύοντας το εθνικό και φιλανθρωπικό έργο τριών ποντιακών συλλόγων, της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και των διοργανωτών, τη δεκαετία του 1940.

Την εκδήλωση συντόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

«[...] Οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου ιδρύουν συλλόγους από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ερχόμενοι στην Ελλάδα. Λόγοι της ίδρυσης τους είναι η συνέχιση του έργου εκείνων που λειτουργούσαν στις πόλεις και τα χωριά του Πόντου, σε ανάμνηση της γενέτειρας της ιδιαίτερης πατρίδας, για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς, για πνευματικούς και εκπαιδευτικούς, για την ανιστόρηση ιερών μονών και προσκυνημάτων του Πόντου, για τη διατήρηση της μουσικής παράδοσης, την ανάπτυξη του αθλητισμού κ.ά.» ανέφερε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης στην έναρξη της εκδήλωσης.


(Βίντεο: ORASI TV)

Πρώτα μίλησε ο Θεόφιλος Καστανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» από την Καλλιθέα Αττικής. «Το 1940, με το που έγινε η έναρξη του πολέμου, τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου προγραμματίζουν εργασίες και δράσεις υπέρ του εθνικού αγώνα. Συστήνουν ειδικές επιτροπές, συγκεντρώνουν εισφορές υπέρ του αγώνα, διαχειρίζονται ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχή του συλλόγου και συζητούν την πρόταση του οπλαρχηγού Ευάγγελου Ιωαννίδη, ο οποίος προτείνει εκείνη την περίοδο να συσταθούν εθελοντικά σώματα Ποντίων με σκοπό να πάνε στο μέτωπο» τόνισε ο Θ. Καστανίδης, μεταξύ άλλων, για τη δράση του σωματείου τη δεκαετία του 1940.


Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» την περίοδο της κατοχής διοργάνωναν και συσσίτια για άπορα παιδιά

Έπειτα, η Ανατολή Δημητριάδου πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, ανέλυσε το εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο της Μέριμνας. Την περίοδο του 1940 οι Γερμανοί επίταξαν το οίκημα του σωματείου στην Θεσσαλονίκη και κατέστρεψαν όλη την κινητή περιουσία της, με αποτέλεσμα η δράση της να σταματήσει για τέσσερα χρόνια. Το 1948 το οίκημα χρησιμοποιήθηκε ως οικοτροφείο για μαθήτριες της Μέριμνας και άλλων άπορων κοριτσιών και ιδρύθηκε η παιδούπολη «Άγιος Ευγένιος».

Τέλος, ο Κώστας Αποστολίδης, πρ. πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο έργο του σωματείου την περιόδο της κατοχής. «Πολλές από τις δράσεις της Λέσχης δεν αναφέρονται στα καταστατικά για λόγους πρόνοιας. Στα πρακτικά το 1942 αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους έδρασε η Λέσχη για να σώσει τα παιδιά από την πείνα τον προηγούμενο χειμώνα» τόνισε.

Ελένη Κάλλη