27 Οκτώβριος 2020, 10:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2020, 10:44

Δεσμοί του Ερντογάν με υπό παρακολούθηση ισλαμιστές στη Γερμανία

  • Δεσμοί του Ερντογάν με υπό παρακολούθηση ισλαμιστές στη Γερμανία
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Sedat Suna)

Οι διασυνδέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κυβερνώντος AKP στην Τουρκία με ισλαμιστές είναι στο επίκεντρο δημοσιεύματος του γερμανικού περιοδικού Manager Magazin, το οποίο επισημαίνει ότι υπήρξε επιβεβαίωση από τη γερμανική κυβέρνηση.

«Ο Ερντογάν έχει τις ιδεολογικές και πολιτικές του ρίζες στο Milli-Görus», αναφέρει το Βερολίνο.

Σε κυβερνητική απάντηση, μετά από επερώτηση της Σεβίμ Νταγκντελέν από το κόμμα «Η Αριστερά», γίνεται αναφορά σε όλο και πιο ανοιχτές επαφές με το κίνημα Milli-Görus (IGMG), το οποίο βρίσκεται υπό παρακολούθηση από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος στη Γερμανία.

Το περιοδικό σημειώνει ότι μετά την ίδρυση του AKP ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας αρχικά θεωρήθηκε προδότης και για μεγάλο χρονικό διάστημα υπήρχαν μόνο μεμονωμένες επαφές. Αυτές όμως εντάθηκαν, προσθέτει, ειδικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά σε διασυνδέσεις αξιωματούχων του IGMG και της Μουσουλμανικής Αδελφότητας με την τουρκική θρησκευτική αρχή Diyanet και την ένωση Ditib, την ομοσπονδία των περισσοτέρων τουρκικών ενώσεων τζαμιών στη Γερμανία.

  • Με πληροφορίες από τη DW / Μαρία Ρηγούτσου.