27 Οκτώβριος 2020, 08:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Οκτώβριος 2020, 09:17

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με φόντο την Τουρκία

  • Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με φόντο την Τουρκία
    Στιγμιότυπο από τις διευρυμένες συνομιλίες Ελλάδας-Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών (φωτ.: Twitter / υπουργείο Εξωτερικών)

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Αθήνα, με τις συζητήσεις να επικεντρώνονται στην οικονομία, στην ενέργεια και στις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο Νίκος Δένδιας θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Γκάμπι Ασκενάζι.

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό. Η Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων, με τους δύο άνδρες να συμφωνούν ότι γίνεται μια επικίνδυνη εργαλειοποίηση της θρησκείας από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας στην αντιπαράθεσή της με τη Δύση.

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα εξαρχής έθεσε το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο ως ζήτημα που υπερβαίνει τον πυρήνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αγγίζει ζωτικά ευρωπαϊκά συμφέροντα. Κάτι που, όπως υπογράμμισε, αποδεικνύεται ακόμη περισσότερο μετά και τις τελευταίες προσβλητικές δηλώσεις έναντι του Εμανουέλ Μακρόν.

Εκτός από τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η ισραηλινή αντιπροσωπεία υπό τον Γκάμπι Ασκενάζι είχε διευρυμένες συνομιλίες με την ελληνική, υπό τον Νίκο Δένδια.